Саръбоюков: Това е моята дисциплина, разочарован и доволен съм

Разбира се, че съм малко разочарован, четвърто място е едно от най-гадните, все пак на косъм от медала, само три сантиметра ме разделиха от него. В същото време съм доволен, защото четвърто място за дебют на такова голямо състезание е успех и се надявам да представям България по още по-хубави поводи. Това сподели 18-годишният Божидар Саръбоюков, който завърши на четвърто място в скока на дължина на Европейското първенство по лека атлетика в зала в Истанбул през уикенда, предаде репортер на БГНЕС.

Божидар Саръбоюков

Саръбоюков се представи отлично в дебюта си на голямо състезание и остана само на три сантиметра от бронзовия медал, но изрази радост, че е премерил сили с олимпийския шампион в дисциплината Милтиадис Тентоглу. "Много щастлив бях, когато разбрах, че се класирах на Европейското първенство за мъже и жени, все пак там са един от най-добрите скачачи в световен мащаб. Не смятам, че това беше максимумът, имаше опити с малки фалове, които бяха много по-добри, но смятам, че всичко става стъпка по стъпка. Тентоглу е една класа над нас, радвам се, че го видях и се състезавах с такива големи състезатели. Това заздравява моята психика и в бъдеще ще съм с още по-голямо самочувствие. Трябваше да покажа всичко, на която съм готов, и смятам, че все пак направих това, което мога", отговори той на въпрос на БГНЕС при завръщането си в България.

Миналото лято Саръбоюков спечели сребърен медал във високия скок на Световното първенство за младежи в Колумбия, но към момента той ще се съсредоточи в скока на дължина. "Засега това ще е окончателно нашата дисциплина, не сме мислили за нещо друго. Лятото предстои европейско първенство за моята възраст, под 20 години, световно за мъже и жени, надявам се да покажа всичко от себе си".

Димитър Карамфилов

"Оценявам представянето като много добро, подготовката мина по план, както бяхме решили да постигнем тези резултати. Отидохме за класиране на финал, а за малко да вземем медал. Само три сантиметра не му достигнаха за това отличие, но още в самото начало на състезанието един изтъкнат български треньор - Георги Помашки - каза "третото място е свободно за вас". Малко не ни достигна да грабнем медал, но той е още само на 18 години, тепърва ще очакваме от него големи резултати", заяви Димитър Карамфилов, треньор на Божидар Саръбоюков.

"Това най-много ме радва, един състезател, когато успее да покаже своите способности на такова голямо състезание, той ще расте като голям състезател. Това тайно си го мислим още от миналата година - да постигнем класиране за Олимпиадата. Дали по ранкинг или с покриване на норматив, това вече времето ще покаже, но той има голям потенциал и смятам, че може дори да покрие норматив за Олимпиадата", отговори Карамфилов на въпрос на БГНЕС. /БГНЕС