Сърцата България остана много близо до изненада срещу САЩ

Старши треньорът на отбора Иван Петков може да бъде доволен от показаната игра до момента на турнира.

Женският национален отбор по волейбол на България бе съвсем близо до реализирането на голяма изненада в група „С" от олимпийските квалификации за Токио 2020, но в крайна сметка не успя да повали класния тим на САЩ на олимпийската квалификация в Шрийвпорт. Момичетата на Иван Петков отстъпиха на домакините след петгеймова битка с 2:3 (25:21, 21:25, 25:21, 20:25, 10:15) във втория си мач на турнира, пред близо 3000 зрители в зала „Сенчъри Линк Сентър".

Родните представителки играха много сърцато, показаха страхотен дух и се представиха като истински бойци в този мач. Нашите стартираха отлично, като изненадаха съперника и наложиха волята си в първия гейм. Домакините се съвзеха и на свой ред взеха втората част, като настъпи равенство 1:1. „Лъвиците“ показаха решителност и продължиха със страхотните си изяви, като спечелиха третата част и поведоха с 2:1 гейма. Американките обаче показаха класата си, като не позволиха повече изненади. Те се върнаха в играта с победа в четвъртата част, а мачът влезе в тайбрек. В него националките ни се бориха, като поддържаха равенството до 9:9. След това обаче домакините наложиха волята си и надделяха с 15:10, като се поздравиха с крайната победа.

Така българските „лъвици" са на второ място във временното класиране в групата с 1 победа, 1 загуба и 4 точки. Тимът на САЩ излезе начело с 2 победи от 2 мача и 5 точки, с което дават сериозна заявка за спечелване на групата и квота за Олимпиадата. Само победителят в турнира ще се класира директно за Олимпиадата пред 2020 година.

Най-резултатна за българския тим беше капитанът на националките Елица Василева с 24 точки (2 блока и 43% ефективност в атака). Мирослава Паскова добави още 21 точки (1 ас и 53% ефективност в атака), Гергана Димитрова завърши с 14 точки. За американките Джордън Ларсън реализира 23 точки (3 блока, 2 аса и 49% ефективност в атака) за победата. Джордън Томпсън завърши с 19 точки (1 блок и 38% ефективност в атака).

В последна среща от турнира волейболистките на България излизат срещу Казахстан. Мачът е на 5 август от 00:00 ч. Преди това, на 4 август, от 21:00 часа американките ще играят с Аржентина. /БГНЕС