Сараево: БиХ трябва да получи статут на кандидат за членство в НАТО

„Босна и Херцеговина (БиХ) трябва да получи статут на кандидат за членство на пролетната сесия на НАТО тази година“


Това заяви в Сараево министърът на отбраната на БиХ Зукан Хелес. Той подчерта, че това е още една стъпка към членство в Северноатлантическия алианс, съобщи „Сараево таймс“.

"Това е признание за БиХ за всичко, което е направила по пътя към НАТО. Напълно съм наясно, че то има и други политически конотации и очаквания, но аз съм юрист и щом Законът за отбраната в член 84 казва, че нашата цел е членство в НАТО, аз работя според закона ", каза Хелес.

По повод откриването на Конференцията на стратегическите военни партньори на НАТО (MSPC 24) в Сараево Хелес заяви, че това е втората голяма среща в БиХ след срещата на Северноатлантическия съвет през февруари тази година.

"Това е знак, че НАТО има тясно сътрудничество с БиХ. Партньорството ни продължава вече повече от 20 години. Преди няколко дни в Дома на въоръжените сили на БиХ отбелязахме 75-годишнината от съществуването на тази военно-политическа организация. През тези 20 години Въоръжените сили на БиХ постигнаха изключителен напредък. Всеки ден хармонизирахме стандартите на Въоръжените сили със стандартите на НАТО и в резултат на това сътрудничество имахме няколко успешни международни мисии, в които нашите сили, рамо до рамо с представители на НАТО, изпълняваха най-сложните военни задачи", каза военният министър.

Началникът на Обединения щаб на въоръжените сили на БиХ генерал-майор Гойко Кнежевич заяви, че партньорството между БиХ и НАТО продължава от 2006 г. и се осъществява чрез сътрудничество в различни области, най-вече в областта на образованието, обучението, оборудването, оценката, оценката на постигнатото ниво на оперативна съвместимост.

На 8 април в Сараево бе открита Конференцията на стратегическите военни партньори на НАТО (MSPC 24), чиито домакини са Министерството на отбраната и въоръжените сили на БиХ.

Конференцията, която ще се проведе от 8 до 12 април в организацията на НАТО, ще даде възможност за обмен на мнения по важни стратегически въпроси на партньорите от НАТО, както и за подобряване на военното сътрудничество./БГНЕС