Сарафов: Делата, които се нуждаят от висока компетентност, да бъдат разследвани от НСлС

Считам, че заложените цели са изпълнени изцяло, дори надграждах своите цели, като си поставях нови в хода на тези 5 години в рамките на първия мандат. Считам мандата за успешен, но не толкова за мен, а за колегите, с които службата израсна.

Това каза на изслушване във Висшия съдебен съвет (ВСС) допуснатият кандидат Борислав Сарафов в процедурата за избор на директор на Националната следствена служба и концепцията му за работа, предаде репортер на БГНЕС.

Борислав Сарафов заяви, че номинация за втори мандат като директор на НСлС е висока чест за него, но допълни, че това е не толкова признание за него, колкото е признание за успехите и работата на колегите, с които е работил през последните 5 години.

По думите му преди битуваше мнението, че НСлС е в будна кома, а към настоящия момент тя се счита за една елитна структура. Сарафов допълни, че това е единствената структура с национална компетентност след закриването на специализираната прокуратура.

Той посочи, че през изминалата година колегите му от НСлС са разследвали общо 560 производства, както и че са постигнати много сериозни успехи, затова и не мисли, че е необходимо ново преформатиране, защото шестте отдела в НСлС са напълно достатъчни. Следователи от НСлС участват в различни работни групи, като например Националната комисия за борба с трафика на хора и Постоянната комисия, която осъществява унищожаването на наркотични вещества.

„Има някои отдели, които нямат аналог в цялата останала система на прокуратурата, следствието и съда“, смята Сарафов и добави, че особено важна е работата на отдел „Криминалистика“.

НСлС разполага с 14 мобилни центъра за разследване, разпределени на територията на цялата страна, каза още той и допълни, че само през изминалата година експерти от отдела са изготвили заключения по близо 2000 експертизи, а следователите работят по около 9 хиляди дела годишно.

Борислав Сарафов иска промяна в закона и дела, които се нуждаят от висока компетентност, да бъдат разследвани от НСлС, като това следва да бъде и част от съдебната реформа.

Той посочи, че НСлС има изключително добра комуникация по линия на международното сътрудническо – с турската прокуратура, със САЩ, с Швейцария и други.

Ако получи втория мандат за директор на НСлС, Сарафов съобщи, че би се концентрирал върху контролно-ревизионната дейност, специализация на следователите, включително обучения по конкретни теми, защото е необходимо познаване на редица закони и пр., осъвременяване на методиките на разследване, повишаване на квалификацията на разследващите полицаи с обучителна програма, изготвена от следователи, съдебна реформа – тази тема е всеобхватна, вещи лица и партньорство с НПО, защото има региони, които разполагат само с едно вещо лице, което е съдебен лекар и може да изготвя съдебно-медицински експертизи, поощрение и наказания, поддържане на активно и съвременно ниво на експертното и техническото оборудване, медийната политика и комуникацията с обществото.

Сарафов е категоричен, че всички български магистрати трябва да спазват морала, закона и етичните норми. /БГНЕС