Сарафов: Емоционалното състояние на Гешев на 15 май към мен беше негативно

"Сутринта на 15 май около 8:20 часа получих SMS в чат група, която е на главен прокурор и зам.-главни прокурори. Той гласеше, че всички заместник-главни прокурори се събират на оперативка с главния прокурор Иван Гешев в 9 часа. В 9:00 бях пред кабинета на Гешев, където точно в този час с останалите зам.-главни прокурори влязохме вътре. Той ни посрещна и посочи кой къде да седне, аз трябваше да седна отсреща, като отстрани до мен не трябваше да сяда никой. Седнахме всеки на посоченото място, след което той каза, че ще пусне един запис, който е направен на Йордан Стоев, посетил го предишния ден в дома му. Уточни, че има над 150 такива записа, и пусна този запис. Записа го слушах 3-4 минути, след което станах, казах че не желая да слушам повече, и излязох. След този момент не съм се чувал с Гешев повече, не съм го и виждал до днес".


Това заяви директорът на НСлС Борислав Сарафов по време на изслушването си във ВСС, предаде репортер на БГНЕС.

"Емоционалното състояние на Гешев беше с негативизъм към мен, настроен, с негативно отношение, което личеше още от самото посрещане и влизането ми в неговия кабинет, когато ми показа къде да седна", добави Сарафов.

Той е категоричен, че до ден днешен няма комуникация с Гешев, изключен е и от чата групата на главния прокурор и зам.-главните прокурори.

Сарафов коментира също темата с израелския експерт, като обясни, че на 1 май е бил на мястото на произшествието. "Някъде следобед Гешев ми се обади и ми каза, че Ясен ще дойде с израелски експерт. Гешев ми каза "пуснете го да види какво се случва и да види какви са пораженията". Дойдоха Ясен Тодоров, израелският експерт, и преводач със служебен автомобил. Допуснахме непосредствено до служебния микробус експерта. Единият следовател изготвяше протокол в буса, а другите правеха оглед и замервания. С помощта на преводача от колегите от СОБТ той получи информация къде се е случил взрива, огледа пораженията по дърветата от разстояние от около 8-10 метра. Експертът не е доближавал, не е гледал от непосредствена близост веществените доказателства и не е имал достъп до тях. С това горе-долу приключи неговата роля. На място каза, че това е много сериозна бомба и такива неща е виждал в Израел", посочи той.

Директорът на НСлС коментира, че израелският експерт е дошъл на мястото на взрива срещу главния прокурор по нареждане на самия Гешев. Според Сарафов израелският експерт е стоял около 30 минути, и той така и не е разбрал името му. По думите му той е приел искането на Гешев за допускане на израелския експерт и като "нареждане" и като "молба." Към онзи момент възприех и като нареждане, и като молба, да бъде пуснат експертът. Не го познавам кой е, но доверявайки се на преценката на Гешев смятах, че той като главен прокурор може да познава повече експерта, не знам какъв е експерта в крайна сметка. Може да е преценил, че е необходимо да бъде допуснат, и неговата експертиза би могла да допринесе с нещо по делото. В крайна сметка той дойде на местопроизшествието, но държа да подчертая, че всъщност участието му не беше свързано с нарушаване на следствените действия, защото реално той не е участвал в тях. Ако трябва да бъда откровен в една такава ситуация, когато се работи на терен, може би не е толкова лесно да се разсъждава и да се вземат изключително правилни решения", каза Сарафов.

Той каза и какви са взаимоотношенията между него и Гешев в момента.

"Нашите взаимоотношения до 15 май мисля, че са коректни, колегиални, семейни приятели не сме били, но мисля, че сме имали нормални, коректни и професионални взаимоотношения. На 15 май не можах да повярвам на агресията, която излъчи Гешев на брифинга срещу мен", каза той и добави, че Гешев е признал, че той е записал Йордан Стоев, както и редица политици и магистрати, и записите, които е направил, надхвърлят 150.

Според директорът на НСлС, сутринта след взрива главният прокурор е бил в приятно настроение. "Според мен бяхте в приповдигнато и добро настроение", обърна се той към Гешев.

Сарафов каза, че откакто е станало ясно, че ще има механизъм за разследване на главния прокурор, "сякаш започна по-голямото вмешателство на прокуратурата, и конкретно на Гешев, към политическата класа", каза още той./БГНЕС