Сарафово отбеляза 100 години от създаването си

Сарафово отбеляза 100 години от създаването си. Кметът Димитър Николов и областният управител Стойко Танков откриха паметна плоча в чест на инж. Стоимен Сарафов, който изиграва много важна роля за създаването на подходящи условия за живот на пристигналите бежанци от Беломорска Тракия – това е инж. Стоимен Сарафов.

Инж. Сарафов е личност с интересна съдба. Роден е в Кюстендил през 1856 година, но от малък остава сирак. В училище обаче неговите способности по математика са забелязани и оценени. Тогавашното министерство на просвещението го изпраща да учи архитектура в Белгия. Работи на различни държавни позиции, като благодарение на него са реализирани важни за страната ни проекти.

През 1926 г. инж. Стоимен Сарафов оглавява новосъздадената „Дирекция на бежанците“. Нейният предмет на дейност е оземляване на всяко бежанско семейство, доставяне на земеделски инвентар, семена и добитък, построяване на жилища, подобряване на пътища и водопроводи.

Той влага целия си опит и ентусиазъм, за да получат пристигналите на това място семейства подобаващи условия за живот. Инж. Сарафов влага и лични средства за изграждане на къщи за бежанците от Тракия. Благодарение на неговата работа е осигурено водоснабдяване, построено е и училище. /БГНЕС

Тагове: