Сарацин: Без конституционни промени РСМ рискува изпадане от пътя към ЕС

Срокът за приемане на конституционните промени не бива да се подценява, каза днес в Скопие специалният пратеник на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин на срещата с председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери.

В рамките на своята функция той предложи помощ и подкрепа за напредъка на процеса на европейска интеграция, като отбеляза, че Федерална република Германия желае процесът на конституционни промени да приключи възможно най-скоро.

„Като се има предвид възможността за започване на преговори с Украйна през декември тази година, рискът от отделяне на страната от останалите, ако не изпълни необходимите европейски изисквания, е неизбежен. Поради тези причини е важно как ще бъде формулиран въпросът за приемане на конституционните промени, но още по-важно е да не се подценява срокът за тяхното приемане“, посочи Сарацин.

На срещата беше подчертано силното парламентарно сътрудничество с германския Бундестаг през последните няколко години на всички нива, включително стипендиантската програма IPS и проекта за независима парламентарна сигурност. Двамата събеседници приветстваха отличното икономическо сътрудничество и диаспората във Федерална република Германия, което представлява солидна основа за по-голямо сближаване и сътрудничество между двете страни.

На срещата присъстваха посланикът на Федерална република Германия в Република Северна Македония Петра Дрекслер и генералният секретар на Събранието на Република Северна Македония Цветанка Иванова.

По-рано лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обсъди с германския пратеник промените в конституцията, по време на което Мицкоски потвърди позицията, че „това правителство няма легитимност за подобна стъпка и че приемането под български диктат няма да се случи“.

Предвидени са и срещи на Сарацин с премиера Димитър Ковачевски и външния министър Буяр Османи. За утре е предвидена среща на специалния пратеник на Германия за Западните Балкани с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, както и участието му в конференция на тема „Подобряване на Берлинския процес, чрез парламентарна демокрация“. /БГНЕС