Сърбия: Поведението на Прищина е антиевропейско и нецивилизовано

Сърбия отговори на новото ограничение, което въведе Косово, с обвинения.

Директорът на държавната служба за Косово и Метохия Марко Джурич нарече поведението на властите в Прищина "антиевропейски и нецивилизовано", пише сръбския сайт Блиц.

От вчера Косово косовската гранична полиция е спряла да допуска на територията на Косово хора, легитимиращи се със сръбски паспорти.

Прищина посочи като основание записаното в Брюкселското споразумение от 2011 г., което регулира как да се преминава административната линия между двете територии и какви документи се изискват за това.

Косовските власти казват, че паспортите са издавани от градските управи по места в Сърбия и с това не отговарят на изискванията.

Сръбските граждани, които имат лични карти, както и документи със снимка, ако ги придружават деца, продължават да се допускат на територията на Косово.

Сърбия определи това като заяждане. Марко Джурич казва: "Прищина търси начини да тормози гражданите без причина. Непрекъснато измислят нови причини да отнемат свободите на обикновените хора от всички националности, но особено сърби. Иначе за Косово и Метохия не трябва дори да се показват паспорти. Нито е имало нужда преди, нито сега има."

Според сръбски медии, нововъведеното правило ще засегне най-вече хора от Сърбия, които пътуват през територията на Косово, за да отидат на почивка в Черна гора.

Свидетели казват, че няколко семейства, които не са имали лични карти, а от по-стария вид паспорти са били върнати от косовските граничари./БГНЕС