САС: Няма риск от пускането на Полфрийман, положително се е променил

Софийският апелативен съд смята, че Джок Полфрийман се е променил в положителна посока по време на изтърпяване на наказанието си в затвора. Това става ясно от мотивите на съда за предсрочното освобождаване на австралиеца, предаде репортер на БГНЕС.

„Съдът счита, че при тези данни за прояви на осъдения по време на изпълнение на наказанието, които сочат изцяло за положителна промяна у него, може да се приеме убедително, че изпълнението на целите на наказанието е дефинитивно и необратимо постигнато. Преди процесното осъждане осъденият не е имал криминални прояви”, се казва в мотивите на съда.

„И по време на изпълнение на наказанието с поведението си в затвора лишеният от свобода в нито един момент не е разкрил, че може да представлява риск било за останалите лишени от свобода, било за служителите в администрацията или за когото и да е друг, дотолкова, доколкото никоя от неговите прояви не разкрива криминогенен елемент, свързан с насилие или с незачитане на чуждите права или с незачитане на правилата в социума. Затова, а и като съобразява отразеното в методическите указания за оценка на риска, в раздел РВ-8, както и отразеното в личната книжка на осъдения, в която пък рискът за обществото е определен от среден към нисък, съдът намира, че поначало твърдението, че рискът за обществото и сега продължава да бъде среден може да се мотивира само с данните за престъплението, за което е осъден П., но не и с нещо друго”, заявяват от съда.

Но естеството на престъплението е константна величина, а законът не изключва определен кръг престъпления от тези, за които може да се допусне условно предсрочно освобождаване. Няма прояви на осъдения или данни за негови нагласи, от които да е изводим среден риск от вреди за обществото, категоричен е съдът.

Остатъкът от наказанието, който възлиза на 6 години 6 месеца и 25 дни, както посочиха и представителят на прокуратурата, и представителят на началника на затвора не е малък, но той единствен, както е посочено и в разпоредбата на ал. 3 на чл. 439а НПК, не може да служи за отказ от постановяване на условно предсрочно освобождаване, се казва още в мотивите.

„В обобщение на всички свои съображения изложени дотук, въззивният съд намира, че са налице основания да отмени определението на предходния, защото за разлика от него приема, че конкретните доказателства по делото установяват данни за поправянето на осъдения, които определят по-нататъшния му престой в затвора като неоправдан от гледна точка на легитимната потребност от постигане на целите на наказанието, доколкото по отношение на него те вече следва да се приемат за успешно реализирани.

Предвид обстоятелството, че осъденият не е български гражданин, а и с оглед липсата на конкретни данни, които да обусловят необходимостта от това, съдът намира, че прилагането на пробационна мярка в рамките на изпитателния срок не се налага.

В обобщение на изложеното, САС отменя протоколно определение от 17.07.2019 година на Софийски градски съд, Наказателно отделение, 22-ри състав и постановява условно предсрочно освобождаване по отношение на Д. П. от изтърпяване на остатъка на наложеното му наказание от 20 години „лишаване от свобода“ по НОХД № 866/2008 година на СГС, възлизащ в размер на 6 години 6 месеца и 25 дни и определя изпитателен срок в размер на 6 години 6 месеца и 25 дни.

Определението е окончателно. Препис от него да се изпрати на Затвора за изпълнението му, постановява още съдът.

БГНЕС припомня, че австралиецът Джок Полфрийман излежава 20-годишна присъда за убийството с нож на студента Андрей Монов. Престъплението бе извършено на пл. “Света Неделя” в столицата в нощта на 28 декември 2007 г.

Джок Полфрийман е служил в специалните части и е изключително добре тренирана машина за убийства. По време на престоя си в български затвор той създаде неправителствена организация за реформиране на българската затворническа система. За своята гражданска активност той беше номиниран за Човек на годината от Българския хелзинкски комитет на Красимир Кънев. След силен обществен натиск Кънев беше принуден да оттегли тази номинация.

В защита на Джок Полфрийман в България беше докарана дори австралийската актриса, изпълнила ролята на Меги от световния хит „Птиците умират сами“.

През юли 2011 г. Върховният касационен съд окончателно осъди Полфрийман на 20 години затвор. Преди 6 години пък австралийските власти поискаха убиеца да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си. Главният прокурор Сотир Цацаров отказа, като се мотивира, че тогава осъденият е извършвал множество груби нарушения на правилата и многократно е бил наказван в затвора, а освен това беше изтърпял по-малко от 6 години от наложеното му наказание.

Преди година Полфрийман отново поиска да излезе предсрочно от затвора, но оттегли искането си още преди съдът да го разгледа, след като разбра, че затворническата администрация е против. /БГНЕС