Със страховитите маски и чанове кукерите гонят злите сили

Идеята на кукерите и на всички хора в този обичай е една – да се прогонят злите сили, да се прогонят злите духове. Цялата група обикаля селото къща по къща, със страховитите маски, с косюмите, с чановете, влизат във всяка къща да прогонят злите сили, танцуват за здраве, плодородна година, берекет. Това разказа за БГНЕС Людмил Йорданов – млад мъж, който с гордост изтъква, че е трето поколение артист-кукер и майстор на кукерски маски, предаде репортер на БГНЕС.

Людмил Йорданов

Бащата на Людмил, а преди това дядо му, са изработвали кукерски маски и са били кукери. Всъщност той, освен че се занимава с изработването на ритуални и сувенирни кукерски маски, е и занаятчия, и дърворезбар. Самият Людмил завършва висшето си образованието и поема по стъпките на баща си, като продължават да изработват маски.

„Още когато съм бил детенце, моят баща и дядо ми показаха този древен български обичай, въведоха ме в самия ритуал, сложиха ми кукерските дрешки, малките звънчета и редом с другите дечица от групата от селото, скачахме за здраве и гонихме злите сили и духове“, разказа той.

Много хора задават на Людмил въпросът какво е да си кукер, а той и пред нас отговаря, че няма как да се опише това чувство. „Когато сложиш костюма, тежките чанове, маската и си заобиколен от приятели, хора, които продължават тази традиция, и енергията просто е неописуема, усмивката не може да падне от лицето ти с дни“, разказва младият мъж.

Традицията на кукерите, на сурвакарите, сурвашкарите или мечкарите, бабугери - в различните краища на България се казват по различен начин, припомня Людмил и допълва, че се изпълнява по различен период на годината. „Някои групи се правят на 1 януари. В Пернишкият регион, където са нашите сурвашкари, са на 14 януари, в други краища на България са по различно време.

Младият мъж е лаконичен и за това което е най-важно, според него, в кукерското облекло. „Няма как да бъде един кукер без страховита маска. Това е абсолютно задължителен елемент - да има страховита маска и чанове. Чанове, звънци, хлопки, хлопатари, в различените краища се казват по различен начин. Идеята на страховитите маски е да бъдат по-страшни от злото и да прогонят злите сили. Също така и с чановете, с благозвучния звън на чановете да прогонят злите духове. Така, че без чанове и маска няма как“, отговаря той.

Тази година Людмил и баща му решават и да сформират тяхна, независима сурвакарска кукерска група. “Да не сме нито към някоя община, нито към някой град, нито към някое село. Просто наша личен ансамбъл, с който да можем да съберем всички приятели, всички хора, които имат желание да присъстват, да вземат участие и да продължат тази българска традиция са добре дошли. Ще ги оборудваме - костюм, звънци ще им сложим“, разказа той.

За групата ще бъдат и всички средства от първата им галерийна изложба, която продължава до 2 януари . Тя се казва “Йорданови АРТ и приятели” - така се казва и групата им. Всички средства от изложбата ще бъдат за нея - да се купят звънци, да се ушият костюми, да се направят маски… „И да се явим както на идния фестивал в Перник, да обиколим Родината, да отидем в различните държави дори, за да покажем колко е богат и пъстър нашия фолклор и традицията“, споделя Людмил Йорданов. /БГНЕС