Саша Илич: Искам от играчите по-малко грешки, да са агресивни и да се забавляват

Искам от играчите по-малко грешки, да са агресивни и да се забавляват. Това заяви старши треньорът на ЦСКА Саша Илич на днешната си пресконференция преди Вечното дерби с Левски в неделя, предаде репортер на БГНЕС. Сблъсъкът между „червени“ и „сини“ е на 18 септември от 16:45 часа на Националния стадион „Васил Левски“.

„Пред нас предстои най-важният мач в българското първенство, дербито с Левски. То е специфичен мач, тъй като ако някой футболист има възможност с някакво вдъхновение, от една ситуация може да донесе победата. Но все пак дори да имаме такава ситуация, този футболист не може да го направи, ако целият отбор не играе тактически добре. Все още не знам дали някой от новите футболисти ще започне като титуляр. И като играч са ме учили, че моментната форма, резултатите не оказват никакво влияние върху едно дерби. Левски е един много добър отбор, който е воден от един от най-добрите български треньори. Ние също имаме своите силни страни и смятам, че този отбор, който направи по-малко грешки, ще спечели мача“, започна той.

Илич намекна, че едно от новите попълнения на „армейците“ – Жираир Шагоян, ще бъде използван в срещата в неделя. „Асен Дончев е контузен и няма да бъде включен в групата за двубоя, Енес Махмутович поднови днес тренировки и ще бъде на линия за срещата – от тримата нови футболисти, двама са готови за игра, мисля, че Шагоян ще използваме за мача, като това е една от причините да съм усмихнат и щастлив. Виждам, че Левски вкарват много голове и честно казано не виждам да имат проблеми в завършващата фаза. От друга страна, каквото и да си говорим, то няма значение, защото става въпрос за по-специален двубой. Разполагам с един отбор, който вече е изиграл доста дербита и важни мачове. Ще искам само от тях да сведат грешките до минимум, да бъдат агресивни и да се забавляват в най-големия мач в българското първенство“.

Сръбският специалист се върна и към финала за Купата на България, в който Левски триумфира след успех с 1:0, и коментира присъствието на собственика Гриша Ганчев на тренировка на отбора преди дербито. „Този мач ми показа, че една индивидуална грешка може да ни коства мача. Ако си достатъчно концентриран, не трябва да правиш грешки. Мачът ще бъде на пълни трибуни, с много добра атмосфера, което може да бъде нож с две остриета. Ние обаче разполагаме с футболисти, които са достатъчно опитни и не би трябвало тези неща да им влияят. Гриша Ганчев може само да мотивира играчите – що се касае до темпото на мача, искаме да диктуваме играта за по-дълъг период и именно върху това акцентираме в тренировките. Футболистите нямат нужда от допълнителна работа върху мотивацията и психиката, защото всички знаят какво може да им донесе този мач. Ще искам от футболистите да играят умно, да не се влияят от атмосферата и да бъдат концентрирани. Наистина може да бъде преднина за тях (наличието на повече български футболисти), защото те знаят какво значи този мач. Родени са тук, запознати са с това какво предстои повече от чужденците. Дори и с повече чужденци при нас, вярвам на моите футболисти, защото те имат 7-8 дербита зад гърба си“.

„Чак да търсят реванш, не обичам този израз – да, имат желание да се поправят за резултата от Купата, трябва да го покажат на терена в неделя. Една победа в дербито може да донесе много, особено в психологически план. Аз отлично знам това, тъй като имам достатъчно дербита като футболист, знам, че с едно дерби понякога може дори да спасиш сезона. Все пак, нека не забравяме, че сме в едно първенство, от което е минало само 1/3, това е само един мач от целия шампионат. За пореден път казвам, че феновете за нас са достатъчно важни. Ние се опитваме с игра, победи и представяне да върнем привържениците на трибуните, с тяхната подкрепа сме много по-силни. Имам минимални колебания върху стартовия състав. Шагоян има документални проблеми, но, да, тренира всеки ден“, завърши той. /БГНЕС

Категории: