Саша Илич: Не ми трябва голям брой футболисти, а такива, които правят разликата

Не ми трябва голям брой футболисти, а такива, които правят разликата. Това заяви новият старши треньор на ЦСКА Саша Илич на официалното си представяне като наставник на „червените“, предаде репортер на БГНЕС. Илич, който за последно води сръбския Чукарички, пристига на стадион „Българска армия“, наследявайки временно поелия поста Алан Пардю.

Добър ден на всички. Аз съм Саша Илич, новият треньор на ЦСКА. С моите помощници дойдохме, за да се опитаме да направим всичко най-добро за отбора. Пристигам с четирима мои сънародници в щаба, а от стария остава треньорът на вратарите Спас Колев. Първите контакти бяха направени в края на февруари, тогава все още бях треньор на Чукарички. За мен беше изключителна чест, че хора от голям отбор се интересуват от мен. В ЦСКА е имало много треньори и футболисти от Сърбия. Много голяма част изказаха положителни неща за този клуб. И когато вече разтрогнах договора с Чукарички, разговорите започнаха да стават по-интензивни. Дълго време бях футболист, тогава нищо не съм обещавал, мога да обещая като за начало много работа, да се посветим на всичко, което правим, и след това да видим какви ще бъдат резултатите. За условия се говори чак накрая, това, което исках и винаги съм работил като футболист и треньор е да се боря за по-предни места и трофеи“, започна той.

Илич (д) бе представен официално от изпълнителния директор Филип Филипов (л).

Илич бе категоричен, че в отбора има добра основа и иска да подсили тима във всички линии, като не е важна бройката, а качеството и играчите, които да правят разликата. „Искам да започнем крачка по крачка, ествествено, че в ЦСКА има достатъчно добра основа, с която да започнем, все пак говорим за един от най-добрите отбори в България, с много трофеи. Трябва да подсилим отбора във всички линии, ако искаме да постигнем успехи. На мен не ми трябва голям брой играчи, а такива, които да правят разликата. Сигурно няма да имаме достатъчно време, малко време има до първия мач, който трябва да изиграем. Няма да почна да търся оправдания, смятам да имам постоянни разговори с футболистите. В момента търсим като първа позиция ляв бек, тъй като Мазику напусна. Другото мое желание е да намерим футболист в средата на терена, който да донесе динамика. Избираме внимателно футболистите – не съм човек, който прави винаги голяма селекция. Ако са чужденци, да са такива, които да вдигнат нивото. Познавам Милан Макарич, не знам дали ще идва в ЦСКА“.

Кайседо е най-добрият футболист на ЦСКА, който е вкарал много голове. Вероятно има оферти към него – това, което знам, е, че е с националния си отбор и ще се присъедини към нас на подготовката в Австрия. Това са изключително талантливи футболисти, много обичам да играя с такива. С тези играчи трябва да се работи постепенно. За тези няколко дни, които тренирахме заедно, видях, че имат огромно желание. Изобщо не се страхувам, ако някой от тях покаже, че е готов, да заложа на него. Шопов е млад футболист, който е направил впечатление в България преди няколко години, отишъл е в Нидерландия, където не е получил много шансове за изява – той е изключително талантлив футболист, трябва да се работи с него. Туфегджич, който се представи на високо ниво в Сърбия може да донесе много неща, които липсват в отбора до момента, изключително бърз и се надявам да оправдае очакванията. За треньора е най-добре да дойде преди началото на подготовката, да види играчите и да започне да налага стила си“.

Илич коментира и вратарския пост при „армейците“. „Във връзка с Туфегджич, на нас ни трябват футболисти, които да правят разликата. Що се отнася до Бусато – там е важно мнението на треньора на вратарите. Ще разговаряме тепърва с него. Не е приятно напрежението между феновете и ръководството, аз съм играл в големи отбори и знам, че е много трудно да се постигнат резултати, ако няма добра връзка между фенове, отбор и ръководство. Това, което зависи от мен, ще се опитам с начина на игра и резултати да върнем феновете на стадиона. За мен няма значение дали е българин или чужденец, не ме е страх да налагам нови футболисти, така правих в предишния си отбор. Знам за доминацията на Лудогорец в последните 11 години, но все пак ние също можем да мечтаем и да се опитаме да нарушим тяхната хегемония. Знам, че ЦСКА винаги се бори за трофеи, ще работим и ще дадем всичко от себе си“.

На въпрос на БГНЕС относно това дали е имал предложение от Партизан и ако да, защо не е приел да застане начело на близък до него клуб, той отвърна: „В този момент не виждах себе си като треньор на Партизан“. „Все още не сме обсъждали медийната политика, отворени сме за общуване, няма проблем за мен да правим пресконференции преди всеки мач. Знам, че в ЦСКА са се сменили доста треньори, надявам се да не си тръгна скоро, това зависи от мен. Гледах финала за Купата на България с Левски, предпочитам всичко, което видях, да го оставя за себе си и от уважение към предишния треньор. Има неща, които забелязахме с моя щаб. По време на моята футболна кариера съм се учил от доста треньори, моето треньорско верую е, че „всеки ден може да научиш нещо ново“. Нека да не слагаме стил музика, ЦСКА трябва да играе офанзивно и да печели, защото играе за трофеи“.

В момента сме се събрали целият щаб да направим така, че ЦСКА да направи по-добър сезон от миналия. Имаме кадрови проблеми с контузии, има проблеми с малкия Митко, Юрген се възстановява, Бисмарк беше дълго време контузен. Радослав Жеков все още се възстановява от травма, надяваме се, че съвсем скоро ще можем да разчитаме на всички футболисти. Говорих с треньори от Сърбия, които са били наставници на ЦСКА. Имам право да вярвам, за мен това е огромно предизвикателство. Как ще вървят нещата оттук-нататък, ще видим в друг период. Говорих с достатъчно много хора, включително бивши мои съотборници, така че успях да извлека най-полезната информация. Не обичам да давам големи обещания, начинът, по който работим, ще покаже дали се развиваме в правилната посока“, завърши новият наставник на ЦСКА.

ЦСКА е абсолютно изряден и няма никакви дългове към държавата. Ще се направи едно плащане за бивши футболисти отпреди 12 години. Всички нови футболисти на ЦСКА ще бъдат картотекирани. Жорди Кайседо е играч на ЦСКА, има договор до 2025 година. Той е национален състезател, добър футболист, нормално да има спекулации, но за момента той е играч на ЦСКА. В момента текат преговори между Димитър Евтимов и ръководството, договорът му е до 30 юни. За вратарския пост – имаме талантлив вратар в лицето на Алекс Божев, така че ще има голяма конкуренция, трима ще се борят за титулярно място под рамката. На този етап това са вратарите. Густаво Бусато има действащ договор с ЦСКА, който не е до 30 юни. С фенмагазина – той е готов от една година, по независещи причини от клуба не можехме да вземем разрешение да го поставим. Абонаментните карти сега се правят, маркетингът на клуба работи силно, здраво и ползотворно – това е процес от една година, за тази фланелка се работи от десет месеца, екипировката ще има богата гама от артикули за феновете. Атанас Стефанов се срещна с Макрон в централата на Италия“, коментира изпълнителният директор на „червените“ Филип Филипов, който също присъства на представянето на Илич. /БГНЕС