САЩ: Авторитарните режими като Русия са в силно неравностойно положение

Авторитарните режими създават стимули за лидерите да не казват на шефа си истината, включително лошите новини.

Това се случва в Русия, казва Селесте Уоландър, която говори днес в Центъра за стратегически и международни изследвания. Тя е помощник-министър на отбраната по въпросите на международната сигурност, съобщи министерство на отбраната на САЩ.

"Авторитарните режими не разполагат с понякога неприятните, но винаги конструктивни механизми за обратна връзка, каквито имат демокрациите. Не можете да вземате добри решения, ако не разполагате с добра информация. И не можеш да имаш добра информация, ако нямаш различни мнения и възможност да се съмняваш, да преоценяваш и да коригираш курса", каза тя.

През последните две десетилетия руският президент Владимир Путин е създал "твърда, крехка структура, в която успяват само съмишлениците; в която той е заобиколен от хора, които мислят по същия начин като него, и всеки, който е бил готов да вдигне глава и да каже: "може би това не е добра идея", в най-добрия случай е бил уволнен", каза тя.

Уоландър заяви, че цени ролята си на жена в Пентагона, където може да изказва своите виждания и оценки, а ръководството се съобразява с нейния принос.

Разбира се, тези оценки трябва да бъдат подкрепени с добри изследвания и данни, добави тя.

Понякога по време на среща е най-добре да оставите другите да говорят първи, сподели тя, като се спря на груповата динамика. "Помислете за предимството, което понякога имате, като оставяте другите хора да говорят първи, при което използвате момента, за да обобщите мислите си, да изслушате другите, да извлечете полза от това и след това да сте готови да дадете своя принос."

Една от важните черти на добрия лидер е да бъде добър слушател, казва Уоландър. Друга важна черта е да бъде добър организатор на екип и да дава своя принос към екипа.

Друго предимство на САЩ пред авторитарните режими е, че САЩ са били и са отличен глобален строител на екипи и екипен играч, каза тя.

"В резултат на това десетки съюзници и партньори се присъединиха в подкрепа на САЩ в подпомагането на защитата на Украйна срещу незаконното нахлуване на Русия в съседната страна", допълни Селесте. /БГНЕС

Тагове: