САЩ: България има проблем с безнаказаността

Действията на българските държавни органи са недостатъчни и се наблюдава проблем с безнаказаността. Това се казва в Доклада за състоянието на човешките права за 2020 г., обявен от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Държавен департамент

Вашингтон поставя правата на човека в центъра на външната си политика, защото те са от съществено значение за мира и стабилността. Тази година докладът обхваща 198 държави и територии. "Държавният департамент издава този възложен от Конгреса доклад всяка година през последните 45 години. Това е важна част от продължаващия диалог, който водим с нашите приятели и съюзници в стремежа ни да подобрим ситуацията с правата на човека във всички държави, да изградим свят, в който всички граждани са свободни, равни и овластени" гласи изявлението на Държавния департамент на САЩ.

Тази година крайният срок на Държавния департамент за публикуване на доклада беше 30 март.

ДОКЛАД ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА – БЪЛГАРИЯ, 2020 г.

РЕЗЮМЕ

България е конституционна република, управлявана от свободно избрано еднокамарно Народно събрание. Държавното управление се осъществява от коалиционно правителство, ръководено от министър-председател. През 2017 г. са проведени избори за Народно събрание, като Централната избирателна комисия (ЦИК) не установи съществени изборни нередности. Международните и местните наблюдатели определиха изборите за Народно събрание, както и проведените през 2016 г. президентски избори, за свободни и честни като цяло, но посочиха някои недостатъци.

Министерството на вътрешните работи отговаря за правоприлагането, миграционните въпроси и граничния контрол. Държавна агенция „Национална сигурност“ е подотчетна на Министерския съвет и отговаря за разследването на корупция и организирана престъпност. Въоръжените сили отговарят за външната сигурност, но могат също така да подпомагат опазването на сигурността на границите. По време на извънредното положение поради пандемията от коронавирус въоръжените сили получиха правомощия да прилагат мерките и ограниченията, свързани с COVID-19, но не ги упражниха. Националната служба за охрана, подчинена на президента, отговаря за сигурността на държавници и високопоставени официални лица. Гражданските власти поддържаха ефективен контрол върху силите за сигурност.

От представители на силите за сигурност бяха извършени определени нарушения.

Съществените проблеми, свързани с правата на човека, обхванаха: насилствено отношение от страна на полицията; произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, включително цензура на медиите, насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите; връщане на бежанци или търсещи убежище лица; тежки корупционни деяния; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу роми; насилие срещу деца; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица (ЛГБТИ).

Макар че властите предприеха стъпки за наказателно преследване и налагане на наказание на длъжностните лица, извършили нарушения на правата на човека, действията на държавните органи бяха недостатъчни и се наблюдаваше проблем с безнаказаността. /БГНЕС