САЩ докосва Райдър Къп след доминация във втория ден в Уислинг Срейтс

Отборът на САЩ е съвсем близо до това да си върне Райдър Къп, след като поведе с 11-5 над тима на Европа след втория ден на 43-то издание на надпреварата в Уислинг Стрейтс, Уисконсин. Американците започнаха много по-силно традиционния турнир, който се провежда на две години, като дръпнаха с 6-2 след първия ден, а в събота успяха да увеличат още повече аванса си.

Колин Морикауа и Дъстин Джонсън са безгрешни в три мача до момента

В сутрешната сесия от четири мача във формат форсъмс (двамата голфъри в отбора се редуват да играят с една топка), отново единствено испанското дуо Джон Рам и Серхио Гарсия успя да спечели мача си, както и ден по-рано. Световният номер 1 Рам и ветеранът Гарсия изостанаха с три точки още след първите три дупки на двубоя с Брукс Кепка и Даниъл Бъргър, но показаха класа, за да обърнат развоя и да победят с три точки разлика, една дупка преди края (3 и 1). В другите три мача обаче американците бяха на по-високо ниво, като Дъстин Джонсън и Колин Морикауа записаха втора точка на сметката си след победа над Пол Кейси и Тирел Хатън с 2 и 1, Джъстин Томас и Джордан Спийт наваксаха изоставане от три точки за успех над Виктор Ховланд и Бернд Висбергер с две точки разлика, а Зандер Шофеле и Пол Кантлей надвиха ветерана Лий Уестууд и Мат Фицпатрик с 2 и 1.

В следобедната сесия европейците имаха нужда от много силен резултат в четирите мача форболс (двамата голфър в отбора играят с две отделни топки) и те започнаха добре с победа на Рам и Гарсия над Кепка и Спийт с 2 и 1, последвана от драматичен успех над дебютанта Шейн Лаури и Хатън над Тони Финау и Харис Инглиш, дошла с последния удар в мача на Лаури. След това обаче американците стабилизираха развоя на нещата с успех на Скоти Шефлър и Брайсън Дешамбо над Ховланд и Томи Флийтууд с 3 и 1, а Джонсън и Морикауа разбиха Рори Макилрой и Иън Поултър с 4 и 3.

По този начин САЩ се нуждае от 3,5 точки в последния ден на надпреварата, в който ще се изиграят 12 мача на сингъл. От своя страна Европа се нужда от истинско чудо, за да запази трофея, спечелен преди три години в Париж, като голфърите на капитана Падраг Харингтън трябва да вземат девет точки от 12 двубоя.

Играта в неделя ще бъде открита от Шофле и Макилрой в 19:04 часа българско време, а в по-интересните двойки ще видим Дешамбо срещу Гарсия, Морикауа срещу Ховланд и Финау срещу Поултър. /БГНЕС

Категории: