САЩ експулсираха двама руски дипломати

Съединените щати заявиха, че експулсират двама руски дипломати в реципрочна стъпка, след като Москва изгони двама американци миналия месец, предаде АФП.

„В отговор на странното експулсиране от страна на Руската федерация на двама дипломати от американското посолство в Москва, Държавният департамент отговори с реципрочност, като обяви за персона нон грата двама служители на руското посолство, работещи в Съединените щати“, каза говорител на Държавния департамент.

Русия заяви миналия месец, че експулсира двама американски дипломати за връзка с руски гражданин, който преди е работил в американското консулство в далекоизточния град Владивосток, Робърт Шонов.

След предишно съкращаване на дипломати, САЩ казват, че Шонов е бил нает за рутинно наблюдение на публично достъпни руски медии.

Русия го арестува през август по обвинения в "предаване поверителна информация" за Украйна.

Държавният департамент "няма да толерира модела на руското правителство за тормоз на нашите дипломати", каза говорителят.

„Действията на Министерството изпращат ясно послание, че неприемливите действия срещу персонала на нашето посолство в Москва ще имат последствия", добави той.

Отношенията между САЩ и Русия се влошиха рязко след нахлуването на Москва в Украйна миналата година. Съединените щати заявиха, че не виждат смисъл в преговорите на висше ниво, освен по изолирани въпроси като организирането на размяна на затворници.

Още преди войната американското дипломатическо присъствие в Русия беше рязко намалено след указ на президента Владимир Путин, ограничаващ наемането на местен персонал, като руснаците, търсещи американски визи, често бяха задължени да посещават посолствата в трети страни. /БГНЕС