САЩ глобиха "Microsoft" с 20 млн. долара за нарушения с лични данни

„Microsoft“ ще плати 20 млн. долара за уреждане на държавни обвинения от САЩ, че е събирала лична информация от деца без съгласието на родителите им, съобщиха официални лица, цитирани от АФП.


Федералната търговска комисия (FTC) твърди, че от 2015 г. до 2020 г. Microsoft е събирала лични данни от деца под 13-годишна възраст, които са се регистрирали в нейната система за игри Xbox, без разрешението на родителите им и е съхранявала тази информация.

За да се регистрират, потребителите е трябвало да предоставят своето име и фамилия, имейл адрес и дата на раждане.

FTC заяви, че Microsoft е нарушила закона, наречен Закон за защита на личните данни на децата в интернет (Children's Online Privacy Protection Act, COPPA).

"Предложената от нас заповед улеснява родителите при защитата на личните данни на децата им в Xbox и ограничава информацията, която Microsoft може да събира и съхранява за децата", заяви Самюел Ливайн, ръководител на Бюрото за защита на потребителите към FTC.

"Това действие трябва също така да направи пределно ясно, че аватарите на децата, биометричните данни и здравната информация не са изключени от COPPA", добави Левин.

Решението все още се нуждае от одобрението на федерален съд, за да може да бъде приложено.

FTC заяви, че от Microsoft ще се изисква да предприеме няколко стъпки, за да засили защитата на личните данни на децата, ползващи нейната система Xbox.

Съгласно закона COPPA онлайн услугите и уебсайтовете, предназначени за деца под 13 години, трябва да уведомяват родителите за личната информация, която събират, и да получават проверимо родителско съгласие, преди да събират и използват лична информация, събрана от деца. /БГНЕС