САЩ и ЕС обявиха ново партньорство за отказ от руската енергия

Съединените щати и Европейският съюз обявиха ново партньорство за намаляване на зависимостта на континента от руската енергия - началото на дългогодишна инициатива за по-нататъшна изолация на Москва след нахлуването ѝ в Украйна.

Като част от плана САЩ и други държави ще увеличат износа на втечнен природен газ за Европа с 15 млрд. куб. м през тази година, съобщи Белият дом. В бъдеще ще бъдат доставяни още по-големи доставки, съобщи „Вашингтон Таймс“.

Същевременно те ще се опитат да изпълнят целите си в областта на климата, като захранват газовата инфраструктура с чиста енергия и намалят изтичането на метан, което може да влоши глобалното затопляне.

Въпреки че инициативата вероятно ще изисква нови съоръжения за внос на втечнен природен газ, според Белия дом партньорството е насочено и към намаляване на зависимостта от изкопаеми горива в дългосрочен план чрез енергийна ефективност и алтернативни източници на енергия.

Президентът на САЩ Джо Байдън обсъди въпроса с Урсула фон дер Лайен, ръководител на изпълнителния орган на Европейския съюз, преди да отпътува за Полша - последния етап от четиридневното му пътуване.

По-рано тази седмица Фон дер Лайен заяви, че "се стремим да поемем ангажимент за допълнителни доставки за следващите две зими". А Джейк Съливан, съветник на Байдън по националната сигурност, наскоро заяви пред репортери, че администрацията иска бързо да "увеличи" доставките на газ за Европа.

Руската енергетика е ключов източник на приходи и политическо влияние за Москва. Почти 40% от природния газ в Европейския съюз идва от Русия за отопление на домовете, производство на електроенергия и захранване на промишлеността.

След като напусне Брюксел, Байдън заминава за Полша, където американските войски са базирани на около час път с кола от украинската граница. Той ще бъде информиран за хуманитарната реакция на бежанците, които напускат Украйна, и на тези, които все още страдат в страната. Той ще се срещне и с американски военнослужещи от 82-ра въздушнодесантна дивизия, които служат заедно с полските войски.

След това се очаква Байдън да отлети за Варшава за разговори в събота с полския президент Анджей Дуда. Байдън също така планира да произнесе реч в Полша, преди да отпътува за Вашингтон.

Докато е в Брюксел, Байдън участва в тройка срещи на върха, организирани от НАТО, Групата на седемте индустриални държави и Европейския съюз. Извънредната поредица от срещи отразява повишената загриженост за войната в Украйна, която навлезе във втория си месец.

Въпреки че Украйна устоя на руската инвазия много по-успешно, отколкото се очакваше първоначално, конфликтът се превърна в изтощителен и кървав, с хиляди жертви от всяка страна и милиони бежанци, бягащи от страната.

Западните лидери се опасяват, че руският президент Владимир Путин може да използва химически или дори ядрени оръжия, за да възвърне инерцията във войната.

Доставянето на повече втечнен природен газ за Европа може да се окаже трудно, въпреки че САЩ драстично увеличиха износа си през последните години. Много експортни съоръжения вече работят на предела на капацитета, а повечето нови терминали все още са само в етап на планиране.

По данни на Центъра за втечнен природен газ, лобистка група в сектора, повечето доставки от САЩ вече са насочени към Европа. Въпреки че голяма част от доставките вече са договорени с купувачи, все още има възможности за промяна на местоназначението им.

"САЩ са в уникална позиция, защото разполагат с гъвкав втечнен природен газ, който може да бъде пренасочен към Европа или Азия, в зависимост от това кой е готов да плати тази цена", казва Емили Маклейн, анализатор на газовите пазари в Rystad.

Дори ако САЩ могат да доставят повече газ за Европа, континентът може да изпитва затруднения да го приеме. Терминалите за внос са разположени в крайбрежни райони, където има по-малко тръбопроводни връзки за разпределение на газа. Дори ако всички съоръжения в Европа работят с пълен капацитет, количеството газ вероятно ще бъде само около 2/3 от това, което Русия доставя по тръбопроводите. /БГНЕС