САЩ и Иран все още са далеч от подновяването на ядреното споразумение

Няколко седмици ще са необходими, докато САЩ и Иран постигнат споразумение за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) по ядрената програма на Иран.

Това съобщи Bloomberg в петък, позовавайки се на източници. Според тях Вашингтон и Техеран не могат да постигнат съгласие по редица ключови положения от подготвяното за подновяване „историческо ядрено споразумение“. Става дума за проверка от международни експерти на минали дейности на Иран в ядрената област, както и за икономически гаранции в случай, че бъдещата администрация на САЩ реши да се оттегли от сделката, както направи Доналд Тръмп през 2018 г. Преодоляването на различията може да отнеме седмици, убедени са събеседниците на агенцията.

В петък генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси каза, че постигането на споразумение за ядрената програма на Иран е по-близо от всякога. В интервю за френската радиостанция RFI той каза още, че "инспекциите на съоръженията от МААЕ биха били в интерес на всички страни" и го нарече "въпрос на политическа воля". Съвместен всеобхватен план за действие относно ядрената програма на Иран беше подписан с Техеран през 2015 г. за преодоляване на кризата около неговите ядрени разработки от постоянната петорка на Съвета за сигурност на ООН и Германия. През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп реши да се оттегли от това споразумение. Настоящият американски лидер Джо Байдън многократно е давал сигнали за желание да върне Вашингтон в ядреното споразумение с Техеран. Великобритания, Германия, Китай, Русия, САЩ и Франция водят преговори с Иран във Виена от април миналата година за възстановяване на JCPOA в първоначалния му вид. /БГНЕС