САЩ и Китай проведоха първите си разговори на тема отбрана от 18 месеца насам

Китайският министър на отбраната Дън Дзюн проведе разговори чрез видеовръзка с ръководителя на Пентагона Лойд Остин. Според китайското военно ведомство двете страни са обсъдили двустранните отношения, военното сътрудничество и тайванския въпрос. Това е първият разговор между военните началници на Китай и САЩ от 2022 г. насам.


"Съединените щати трябва да признаят твърдата позиция на Китай, искрено да зачитат териториалния суверенитет и морските права и интереси на Китай в Южнокитайско море и да предприемат практически действия за запазване на регионалния мир и стабилността на отношенията между двете страни и двете армии", заяви Дън Дзюн по време на разговора.

Китайският министър на отбраната също така подчерта, че китайските и американските военни трябва да намерят начин да установят контакт и да осигурят "открито и прагматично сътрудничество" за стабилизиране на отношенията между страните и постигане на гаранции за сигурност.

От своя страна Лойд Остин подчерта, че САЩ се придържат към принципа за един Китай, обсъди необходимостта от зачитане на международното право в региона и опасенията относно провокациите от страна на Северна Корея. Двете страни обмениха мнения и по конфликта в Украйна, съобщиха от Пентагона.

Диалогът между военните от САЩ и Китай беше временно преустановен с решение на КНР през 2022 г. Това се дължеше на посещението в Тайван на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси през лятото на 2022 г. Китай се противопостави на посещението.

На 2 април президентът на Китай Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън проведоха телефонни разговори. Държавните глави обсъдиха китайско-американските отношения и тяхното стабилизиране, конфликта в Украйна, тайванския въпрос, правата на човека, положението на Корейския полуостров, военното сътрудничество и премахването на рисковете, свързани с изкуствения интелект.БГНЕС