САЩ и Тайван засилват търговските връзки

Съединените щати и Тайван приключиха преговорите по търговско споразумение за задълбочаване на икономическите връзки на фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин, предаде АФП.

"Това постижение представлява важна стъпка напред в укрепването на икономическите отношения между САЩ и Тайван", заяви в изявление Катрин Тай, търговски представител на САЩ (USTR).

Инициативата на САЩ и Тайван за търговия на 21-ви век има за цел да стимулира търговията чрез рационализиране на митническите проверки, подобряване на регулаторните процедури и въвеждане на антикорупционни мерки между САЩ и самоуправляващия се остров Тайван.

Въпреки че Съединените щати и Тайван нямат официални дипломатически отношения, те поддържат неофициални връзки чрез фактическото посолство на САЩ в страната - Американския институт в Тайван.

През последните години Пекин засили заплахите и реториката си срещу Тайван, като увеличи военните учения в моретата около острова и работи за прекъсване на официалните му връзки с държави по света.

Въпросът предизвиква рядко срещано двупартийно съгласие в Съединените щати, като през последните 12 месеца политици, сред които републиканският председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти и предшественичката му от Демократическата партия Нанси Пелоси, се срещнаха публично с тайванския лидер Цай Инг-уен, предизвиквайки остри критики от страна на Китай.

Първото споразумение в рамките на инициативата ще позволи на американските предприятия "да доставят повече продукти на Тайван и тайванските клиенти, като същевременно се създават по-прозрачни и рационализирани регулаторни процедури, които могат да улеснят инвестициите и икономическите възможности на двата пазара, особено за малките и средните предприятия", се казва в изявлението.

Споразумението, което все още трябва да бъде подписано от двете страни, ще "задълбочи търговското партньорство и ще увеличи търговските потоци между САЩ и Тайван, за да се насърчат иновациите и приобщаващият икономически растеж за работниците и предприятията", заяви USTR.

"Очакваме с нетърпение да продължим тези преговори и да финализираме едно стабилно и висококачествено търговско споразумение, което да се справи с неотложните икономически предизвикателства на 21-ви век", заяви Тай. /БГНЕС