САЩ и Великобритания ще доставят на Австралия технология за ядрени двигатели

Белият дом съобщи, че е постигнато споразумение с Лондон и Канбера за трансфер на "информация за военноморските ядрени двигатели" на австралийската армия като част от сделката, с която по-рано тази година беше основана групата AUKUS.

В петък президентът на САЩ Джо Байдън даде благословията си за предложеното споразумение за обмен на ядрени технологии, като в бележка до министъра на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм заяви, че е съгласен, че "изпълнението на споразумението ще насърчи и няма да представлява необоснован риск за общата отбрана и сигурност".

"Споразумението ще позволи сътрудничество, което допълнително ще подобри взаимната ни отбранителна позиция и ще подкрепи интересите ни съгласно Северноатлантическия договор, Договора за сигурност на Австралия, Нова Зеландия и Съединените американски щати и засиленото тристранно партньорство в областта на сигурността между трите страни, известно като "AUKUS"," добави Байдън.

Сделката беше обявена за първи път в средата на септември при обявяването на пакта AUKUS, въпреки че подробностите как САЩ и Обединеното кралство ще помогнат на Австралия да придобие подводници с ядрена мощност останаха неясни. Австралия няма собствена ядрена промишленост, което означава, че ще трябва да се снабдява с всички необходими технологии от други държави - тежко нарушение на споразуменията за неразпространение на ядрено оръжие.

Подобен трансфер не се е осъществявал никога досега; единственият друг пример за това, че една нация помага на друга да построи атомна подводница, е бразилската Alvero Alberto, която се строи в партньорство с Франция. Бразилия обаче вече разполага с технология за ядрена енергия. Тя сама разработва ядрената мощ на подводницата и вероятно ще използва нискообогатен уран.

Миналия месец австралийският министър-председател Скот Морисън представи план, според който в Австралия ще бъдат произведени между шест и осем подводници с ядрена мощност, като първата ще влезе във водата в края на 2030 г. Все още обаче не е решено дали Канбера ще получи американски проект, като новите подводници от клас "Вирджиния", или британски проект, като подводниците от клас "Астут" на тази страна. И двата класа подводници се захранват с оръжеен високообогатен уран с чистота 93,5% U-235. Морисън обаче изрично потвърди ангажимента на страната си да се откаже от ядрените оръжия.

Подводниците с ядрено задвижване имат големи предимства пред дизелово-електрическите подводници, включително способността да издържат години без зареждане с гориво и да остават почти неограничено време под вода, ограничени единствено от запасите си от други стоки, като например храна. Освен това те са значително по-тихи от дизеловите двигатели, което е важно в акустичната игра на котка и мишка между подводниците, особено новото поколение усъвършенствани атакуващи подводници с ядрени двигатели на Китай.

Въпреки това всяка държава, която използва ядрена подводница, трябва да е в състояние да произвежда както горивото, което я захранва, така и да разполга с ядрени инженери, способни да изграждат и поддържат техните реактори.

Постигайки споразумението със САЩ и Обединеното кралство, Австралия анулира сделката с Франция за закупуване на 12 дизелово-електрически подводници на стойност 66 млрд. долара - нещо, което френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан нарече "удар в гърба" и създаде ясно изразен политически разрив между Париж, Вашингтон и Канбера, който все още не е напълно потушен.

Това не е първият случай, в който Париж е отрязан от сделка за ядрени оръжия, сключена от САЩ със съюзник: през 60-те години на миналия век САЩ предоставиха на Обединеното кралство своите балистични ракети "Поларис", с което Вашингтон получи ефективен контрол върху британския ядрен арсенал, което пък накара тогавашния френски президент Шарл дьо Гол да се противопостави на влизането на Великобритания в Европейския общ пазар, предшественика на ЕС. /БГНЕС