САЩ и Великобритания заподозрени за газовия теч от "Северен поток"

Пенсионираният полковник, бивш старши съветник на ръководителя на Пентагона Дъглас Макгрегър в ефира на YouTube-канала Judging Freedom назова възможните виновници за инцидентите на руските тръбопроводи „Северен поток“ и „Северен поток-2“. Според него атаката може да е извършена от САЩ или Великобритания.

„Трябва да видим кои държавни структури са имали възможност да направят това. И това са Кралският флот, ВМС на Съединените щати. Мисля, че това е доста очевидно“, каза Макгрегър.

Както обясни полковникът, необходимо е било да се използват стотици килограми тротил, за да се повредят необичайно здравите тръби на газопровода. Макгрегър посочи и абсурдността на обвиненията срещу Русия. Той припомни високите приходи на Москва от износ на енергия. Разрушаването на Северните потоци е неизгодно и за Германия, която се интересуваше от притока на руски газ, обърна внимание той.

На 26 септември Дания и Швеция в писмо до ООН обявиха повреди на три участъка от газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“. Германските служби за сигурност предположиха, че и двете тръби вече няма да могат да се използват и ще бъдат изключени за постоянно. /БГНЕС