САЩ и Великобритания въведоха нови мащабни санции срещу Иран

Съединените щати и Великобритания обявиха широкообхватни санкции срещу иранската програма за военни дронове в отговор на неотдавнашната директна атака срещу Израел.


Вашингтон се насочва към "16 физически лица и 2 юридически лица, които дават възможност за производство на ирански безпилотни летателни апарати, включително типове двигатели, които задвижват иранските безпилотни летателни апарати вариант "Шахед", използвани при нападението на 13 април", се казва в изявление на Министерството на финансите, като се има предвид иранската програма за безпилотни летателни апарати.

Великобритания също така налага санкции, "насочени към няколко ирански военни организации, физически и юридически лица, участващи в производството на ирански безпилотни летателни апарати и балистични ракети", съобщи Министерството на финансите.

"Днес, в координация с Великобритания и след консултации с партньори и съюзници, предприемаме бързи и решителни действия в отговор на безпрецедентната атака на Иран срещу Израел", заяви в изявление американският финансов министър Джанет Йелън.

"Използваме икономическите инструменти на Министерството на финансите, за да влошим и прекъснем ключови аспекти на злонамерената дейност на Иран, включително програмата му за безпилотни летателни апарати и приходите, които режимът генерира, за да подкрепя своя тероризъм", продължи тя.

"Ще продължим да прилагаме правомощията си за налагане на санкции, за да противодействаме на Иран с допълнителни действия през следващите дни и седмици", добави тя.

Наред със санкциите срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати САЩ налагат санкции и на пет дружества, които доставят части за иранската стоманодобивна промишленост.

"Металургичният сектор на Иран генерира приходи, еквивалентни на няколко милиарда долара годишно, като по-голямата част от тях идват от износа на стомана", заяви Министерството на финансите, като добави, че е наложило санкции и на автомобилен производител, участвал в предоставянето на "материална подкрепа" на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция. /БГНЕС