САЩ: ИДИЛ има по-силно присъствие в Афганистан

След изтеглянето на американските войски през август 2021 г. ДАЕШ/ИДИЛ има по-силно присъствие в Афганистан в сравнение с предходната година, заяви висшият американски генерал за Близкия изток Майкъл Курила, предаде АА.

В изказване пред Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите генерал Майкъл "Ерик" Курила, командващ Централното командване на САЩ (CENTCOM), заяви, че "днес ИДИЛ е по-силна в Афганистан".

"Наблюдаваме ли сътрудничество с ИДИЛ в Афганистан и с други елементи, например в Сирия и Европа?" Конгресменът от Републиканската партия Майк Уолц попита Курила.

"ИДИЛ е глобална организация. Те имат организация, наречена офис "Ал-Сидик", която отговаря за цялата ИДИЛ от Казахстан, Афганистан, Пакистан, Индия, чак до Индонезия", каза Курила.

"Те комуникират напред-назад с ръководителя на ИДИЛ, глобалния филиал", добави той.

По отношение на заплахите от страна на Иран Курила заяви, че от януари 2021 г. насам американските сили са станали обект на 78 ирански атаки.

"Те използват ирански пълномощници - това са или безпилотни летателни апарати, или ракети - за да могат да атакуват нашите сили в Ирак или Сирия", добави той, използвайки съкращението за безпилотни летателни апарати.

В отговор на въпрос дали тези нападения се считат за военни действия, Курила подчерта, че те се извършват от ирански проксита. /БГНЕС