САЩ искат екстрадиция на сина на Ел Чапо

Съединените щати са поискали от Мексико да екстрадира сина на хвърления в затвора наркобарон Хоакин "Ел Чапо" Гусман, предаде АФП. Той е обвинен, че е тръгнал по стъпките на баща си, съобщи говорител на мексиканското правителство.

Предполага се, че Овидио Гусман, който е бил заловен през януари, е помагал в управлението на скандалния картел "Синалоа" на баща си, след като Ел Чапо е бил предаден на САЩ през 2017 г.

Посолството на САЩ в Мексико Сити е представило искането за екстрадиция на външното министерство и на главната прокуратура, съобщи говорителят.

Съединените щати бяха предложили награда до 5 млн. долара за информация, която да доведе до залавянето на 32-годишния мъж. Арестът в северозападния град Кулиакан предизвика бурна реакция на картела.

По време на операцията в крепостта на картела Синалоа бяха убити десет войници и 19 заподозрени престъпници, а драматична престрелка предизвика ужас на летището.

Ел Чапо излежава доживотна присъда в Съединените щати за трафик на стотици тонове наркотици в страната в продължение на 25 години.

През януари Овидио Гусман си осигури съдебна заповед, която блокира незабавното му екстрадиране в САЩ, а съдия даде на Съединените щати срок до 5 март да представят искане за екстрадиция.

Според Вашингтон Овидио Гусман е обвинен, че е помогнал да се контролират близо дузина лаборатории за метамфетамин в Синалоа, както и в заговор за разпространение на кокаин и марихуана.

Твърди се също, че е поръчал убийствата на информатори, наркотрафикант и мексиканска певица, която отказала да свири на сватбата му.

Преди това е бил заловен за кратко веднъж през 2019 г., но силите за сигурност го освобождават, след като в отговор картелът му води тотална война. /БГНЕС