САЩ: Израел трябва да прави разлика между Хамас и цивилните в Газа

Израел трябва да защитава невинните жители на Газа, като прави разлика между бойците на Хамас и цивилните граждани, предупреди Белият дом в неделя, докато президентът Джо Байдън обеща значително увеличаване на помощта за палестинската територия.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) бяха призовани да избягват цивилни жертви в Газа. Здравните служители в тази управлявана от Хамас територия твърдят, че повече от 8000 души - половината от които деца - вече са загинали през трите седмици на въздушни удари, извършени в отговор на смъртоносните атаки на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Байдън е обсъдил защитата на живота на цивилното население в телефонен разговор в неделя с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси, в който двамата лидери "се ангажираха със значително ускоряване и увеличаване на помощта, постъпваща в Газа, от днес и след това непрекъснато", според съобщение на Белия дом.

Разговорът се състоя в момент, когато администрацията на Байдън подчерта необходимостта от защита на живота на цивилното население в условията на продължаващия конфликт.

"ЦАХАЛ, израелското правителство, трябва да предприеме всички възможни средства, с които разполага, за да прави разлика между Хамас - терористите, които са легитимни военни цели - и цивилните, които не са", заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан в токшоуто на Си Ен Ен "State of the Union".

Байдън предаде посланието на самия Нетаняху в неделя, когато двамата разговаряха по телефона, за да обсъдят развитието на ситуацията в Газа.

По време на разговора Байдън "подчерта необходимостта от незабавно и значително увеличаване на притока на хуманитарна помощ, за да се посрещнат нуждите на цивилното население в Газа", се казва в извлечение от разговора, предоставено от Белия дом.

"Президентът повтори, че Израел има пълното право и отговорност да защитава своите граждани от тероризма и подчерта необходимостта да го прави по начин, съответстващ на международното хуманитарно право, което дава приоритет на защитата на цивилното население", се казва в предоставената на журналистите информация.

Но Съливан подчерта, че "вярваме, че хиляди палестински цивилни граждани са били убити по време на бомбардировките и всеки един от тези смъртни случаи е трагедия".

Говорейки в предаването "Тази седмица" по Ей Би Си, докато правеше обиколка на неделните токшоута, Съливан добави, че Хамас, "брутална терористична организация се крие зад цивилното население".

Хамас използва цивилни граждани като "жив щит" и поставя ракети и друга "терористична инфраструктура" в цивилни райони, каза той.

"Но това не намалява тяхната (на Израел) отговорност съгласно международното хуманитарно право и законите на войната да направят всичко възможно, за да защитят цивилното население".

Съветникът по националната сигурност заяви също така, че американските служители работят за осигуряване на освобождаването на повече от 220 заложници, държани в Газа от Хамас, както и за оказване на помощ на стотиците палестински американци, блокирани в Газа./БГНЕС