САЩ: Китай ще използва веригите за доставки като оръжие

САЩ все повече се притесняват, че Китай ще използва силата си в световните вериги за доставки като допълнително оръжие за укрепване на своята политическа и военна мощ, сочи годишният доклад на американското разузнаване, предаде АФП.

В "Годишната оценка на заплахите", издадена от директора на националното разузнаване, се казва, че Китай вече използва господстващото си положение във веригата за доставки, за да принуждава чуждестранни компании и държави да му прехвърлят технологии и интелектуална собственост.

Но разузнавателната общност на САЩ вижда, че Пекин използва тази икономическа мощ паралелно с военната сила, за да си осигури регионално и глобално влияние.

"Правителството на Китай е способно да използва доминиращите си позиции в ключови световни вериги за доставки в опит да постигне целите си, макар и вероятно не без значителни разходи за себе си", се казва в доклада.

Това би могло да представлява особена опасност, ако Китай успее да завладее Тайван, друг водещ доставчик на промишлени и технологични компоненти, се казва в доклада.

Завземането на Тайван от Китай "вероятно ще има широкообхватни последици, включително нарушаване на световните вериги за доставки на полупроводникови чипове, тъй като Тайван доминира в производството на най-съвременни чипове", се казва в доклада.

Докладът "Годишна заплаха" изтъква доминиращата роля на Китай в технологичните сектори, включително полупроводниците, критичните минерали, батериите, слънчевите панели и фармацевтичните продукти.

В него се посочва речта на китайския президент Си Дзинпин от април 2020 г., в която той заявява, че Китай се стреми да увеличи контрола върху ключови вериги за доставки, за да може "да използва тези зависимости на веригите за доставки, за да заплашва и да прекъсва чужди държави по време на криза".

"Доминирането на Китай на тези пазари би могло да представлява значителен риск за производствените и потребителските сектори на САЩ и Запада, ако правителството на Китай успее умело да използва господстващото си положение с цел политическа или икономическа изгода", се казва в доклада.

В доклада за заплахите се посочват и други конкретни военни предизвикателства от страна на Китай.

В него се казва, че конвенционалният ракетен потенциал на Ракетните сили на Народноосвободителната армия "вероятно" вече представлява сериозна заплаха за американските сили и бази в Източна Азия.

В областта на космоса до 2030 г. Китай вероятно ще бъде "на световно ниво" във всички области на технологиите, с изключение на няколко специфични.

Дотогава и търговският космически сектор на Китай ще бъде основен глобален конкурент, който може да подбие цените на западните съперници, се казва в доклада. /БГНЕС