САЩ конфискуваха биткойни на стойност 3,4 млрд. долара

САЩ са конфискували 3,4 млрд. долара в биткойни от строителен предприемач, който преди десетилетие е откраднал криптовалутата от dark web пазара „Silk Road“.

Според федералните прокурори в Ню Йорк, 32-годишният Джеймс Жонг се е признал в петък за виновен в извършването на измама през септември 2012 г. Тогава той е придобил незаконно повече от 50 000 биткойна.

Агентите са възстановили дигиталните пари, когато са нахлули в къщата на Жонг в Гейнсвил, Джорджия, през ноември миналата година, предаде АФП.

Те открили биткойните на устройства, които са били скрити в сейф на подземния етаж.

"В продължение на почти десет години местонахождението на тази огромна част от липсващите биткойни се бе превърнало в мистерия на стойност над 3,3 млрд. долара", заяви американският прокурор Деймиън Уилямс.

"Благодарение на най-съвременните методи за проследяване на криптовалута и добрата стара полицейска работа правоприлагащите органи откриха и възстановиха този впечатляващ тайник с приходи от престъпления."

Прокурорите твърдят, че Жонг е измамил Silk Road, като е задействал бързи транзакции от около девет анонимни сметки.

Той е заплашен от до 20 години затвор.

Правителството на САЩ нарича Silk Road "най-сложния и обширен криминален пазар в интернет", който е използван от търговци в повече от 10 държави в Северна Америка и Европа. Той е закрит от ФБР през октомври 2013 г. /БГНЕС

Ню Йорк / САЩ