САЩ: Корупцията в РСМ е ужасяваща, ще има още лица в "Черния списък"

Американският посланик в Скопие Анджела Агелер съобщи, че властите във Вашингтон ще включат още лица от РС Македония в "Черния списък" поради голямата корупция в страната.


Това предаде кореспондентът на БГНЕС от Скопие. Днес Агелер коментира изявленията на бившия вицепремиер Кочо Ангюшев, че ще обжалва решението на Държавния департамент, който го постави в "черния списък" заради "мащабна корупция".

"Уверявам ви , че ще има и други имена в списъка. Няма конкретна времева рамка кога те ще бъдат санкционирани", каза Агелер и добави, че в страната има "епидемия от корупция", която трябва да бъде предотвратена.

БГНЕС припомня, че Държавният департамент на САЩ обяви на 5 ноември, че поставя в "Черния списък" Кочо Ангюшев.

Ангюшев бе вицепремиер по икономическите въпроси на РСМ от 2017 до 2020 г. Той е определян за един от петте най-богати македонци като собственик и изпълнителен директор на групата Феро Инвест и завода БРАКО.

Агелер обяви същия ден, че санкциите срещу Ангюшев са поредното доказателство, че САЩ ще продължат да санкционират корумпираните лица в страната и региона, независимо от тяхната позиция, политическа принадлежност или времето на извършване на престъплението.


"Ще последват още санкционирани, но е факт, че нашите усилия и нашите санкции не могат да оправят корупционната епидемия в Северна Македония", отбеляза тя.

Ангюшев каза, че е "изненадан" от решението и ще го обжалва. "Категорично отричам всички съмнения, изразени в документа, публикуван от уважаемия Държавен департамент, и искам да съобщя, че ще обжалвам решението и ще използвам всички правни средства в моя защита", посочи той.

Междувременно малтийското външно министерство прекрати длъжността почетен консул на Малта на Ангюшев. Говорителят на малтийското МВнР заяви пред "Таймс ъф Малта", че министерството никога не е получавало никаква негативна информация за Анджушев от назначаването му през 2021 г. до 4 ноември. "С оглед на санкциите Министерството прекратява длъжността на Кочо Ангюшев, а решението влиза в сила незабавно", се казва в съобщението. Ангюшев благодари на "приятелска Малта" за честта да бъде почетен консул в последните две години.

"С оглед на решението на Уважаемия Държавен департамент към мен, с твърдения, с които не съм съгласен, но приемам като решение, не смятам, че Малта трябва да има почетен консул със сянка на името му, дори неоправдана", каза още той. /БГНЕС