САЩ налагат санкции на отбранителния сектор и петролната промишленост на Русия

САЩ налагат блокиращи санкции на руския отбранителен сектор. 22 организации ще бъдат включени в списъка, съобщи Белият дом.

"Санкциите, насочени към руския отбранителен сектор, са с цел налагане на значителни разходи на руските компании за разработване и производство на оръжия", се казва в изявление на Белия дом.

Санкциите ще засегнат общо 22 предприятия, свързани с отбраната, включително компании, произвеждащи бойни самолети, бойни машини за пехотата, системи за електронна война и безпилотни летателни апарати за руската армия.

"Администрацията на САЩ, в координация със своите съюзници и партньори, въвежда и експортен контрол, насочен към сектора за преработка на петрол - ключов източник на приходи, който подпомага руската армия". Съобщението беше направено в писмено изявление, публикувано от Белия дом.

"Чрез експортния контрол върху оборудването за добив на нефт и газ Министерството на търговията ще наложи ограничения върху износа на технологии, които биха могли да подпомогнат руската нефтопреработвателна промишленост в дългосрочен план. Съединените щати, нашите съюзници и партньори нямат стратегически интерес от намаляване на световните енергийни доставки, поради което премахнахме енергийните разплащания от нашите финансови санкции. Но ние, нашите съюзници и партньори сме силно заинтересовани от намаляване на статута на Русия като водещ доставчик на енергия с течение на времето. Тези действия ще спомогнат за постигането на тази цел и ще защитят американските потребители", заявяват от Белия дом.

Освен това САЩ ще наложат допълнителни санкции срещу организации, "подкрепящи руските и беларуските въоръжени сили".

Белият дом съобщи, че САЩ ще разширят обхвата на строгия контрол върху износа от Русия към Беларус.

"Белият дом обявява мащабни ограничения за Беларус, за да се пресече вносът на технологични стоки в отговор на нейната подкрепа за руската война", се казва в изявление.

Съединените щати заявиха, че се насочват към субекти, "които са участвали, допринесли са или по друг начин са подкрепяли руските и беларуските служби за сигурност, военния и отбранителния сектор и/или военните и отбранителните изследвания и разработки".

"Това действие ще помогне да се предотврати отклоняването на стоки, технологии и софтуер през Беларус към Русия и значително ще намали способността на двете страни да поддържат военната си агресия и да проектират мощ", заяви Белият дом. "Това ще ограничи сериозно способността на Русия и Беларус да получават материалите, от които се нуждаят, за да подкрепят военната си агресия срещу Украйна."

Съединените щати също така официално наложиха вече обявената от президента Джо Байдън във вторник санкция за блокиране на достъпа на руски самолети от всякакъв вид до въздушното пространство на САЩ - мярка, предприета и от голяма част от Европа.

Съединените щати и техните съюзници ще продължат да въвеждат нови ограничения за Русия във връзка със ситуацията в Украйна, докато Москва продължава да ескалира, се казва в изявлението.

"Ще продължим да въвеждаме ограничения със съюзници и партньори, докато руският президент Владимир Путин продължава ескалацията", се подчертава в документа. /БГНЕС, АФП