САЩ нанасят още удари по ракетите на хутите

Американските сили нанесоха "удари за самоотбрана" в сряда срещу ракети на хутите и позиции за изстрелване в контролирания от бунтовниците Йемен, които представляваха заплаха за търговското корабоплаване и военноморските сили в Червено море, съобщи американската армия.

Подкрепяните от Иран хути, които контролират голяма част от разкъсания от войната Йемен, тормозят жизненоважния плавателен път от ноември в кампания, която според тях е израз на солидарност с палестинците в Газа по време на войната Израел-Хамас. Преди разсъмване в сряда "силите на Централното командване на САЩ извършиха четири удара за самоотбрана срещу седем мобилни противокорабни крилати ракети и една мобилна противокорабна установка за балистични ракети, които бяха подготвени за изстрелване към Червено море", каза CENTCOM в изявление в социалната медийна платформа X. Военните казаха, че са свалили и „безпилотна летателна система с еднопосочна атака“. „Силите на CENTCOM идентифицираха ракетите, пусковите установки и дрон, идващи от контролираните от хутите райони на Йемен и установиха, че те представляват непосредствена заплаха за търговските кораби и корабите на ВМС на САЩ в региона“, каза CENTCOM.

Във вторник Пентагонът съобщи, че американски дрон се е разбил край бреговете на Йемен, след като очевидно е бил ударен от ракета, изстреляна от бунтовниците хути. Атаките в Червено море повишиха застраховките за корабните компании, принуждавайки мнозина да избягват Червено море, жизненоважен маршрут, през който обикновено минава около 12 процента от световната морска търговия. /БГНЕС, АФП