САЩ нанесоха пет удара по йеменски ракети

Американските сили нанесоха въздушни удари по пет ракети в Йемен - една от тях е била предназначена за нападение по суша, а останалите - за поразяване на кораби, съобщиха американските военни.

Ударите бяха нанесени ден след като силите на САЩ и Обединеното кралство предприеха вълна от въздушни нападения срещу подкрепяните от Иран хути в Йемен - третият кръг от съвместни военни действия в отговор на постоянните нападения на бунтовниците срещу морския транспорт.

Силите на САЩ "нанесоха удар при самозащита срещу наземна атакуваща ракета на хутите...", а по-късно поразиха "четири противокорабни ракети, всички от които бяха подготвени за изстрелване срещу кораби в Червено море", съобщи Централното командване (CENTCOM) в социалните мрежи.

Американските сили "идентифицираха ракетите в контролираните от хути райони на Йемен и определиха, че те представляват непосредствена заплаха за корабите на ВМС на САЩ и търговските кораби в региона", добави CENTCOM.

Хутите започнаха да атакуват корабоплаването в Червено море през ноември, като заявиха, че удрят свързани с Израел кораби в подкрепа на палестинците в Газа, която е опустошена от войната между Израел и Хамас.

Гневът от опустошителната кампания на Израел в Газа - започнала след безпрецедентна атака на Хамас на 7 октомври - нарасна в целия Близък изток, подхранвайки насилието, в което участват подкрепяни от Иран групировки в Ливан, Ирак, Сирия и Йемен./БГНЕС