САЩ настояват за справедливи икономически отношения с Китай

Съединените щати се стремят към "конструктивни и справедливи икономически отношения" с Китай, въпреки че Вашингтон твърдо защитава националната сигурност на страната, заяви финансовият министър Джанет Йелън, предаде АФП.

Думите ѝ идват в момент, когато напрежението между двете най-големи икономики в света остава голямо.

През миналия месец новият външен министър на Китай Цин Ган обвини Вашингтон, че подклажда напрежението между двете сили, като предупреди за "конфликт и конфронтация".

Йелън обаче заяви, че Съединените щати остават твърдо решени да защитават своите ценности и национална сигурност.

"В този контекст ние се стремим към конструктивни и справедливи икономически отношения с Китай", добави тя в изказването си.

Финансовата министърка отбеляза също така, че е необходимо двете страни да могат "откровено да обсъждат трудни въпроси" и да работят заедно, когато това е възможно.

"Здравословната икономическа конкуренция" е устойчива само при справедливост: "Ще продължим да си партнираме с нашите съюзници, за да отговорим на нелоялните икономически практики на Китай.", подчерта тя.

Йелън отбеляза, че Китай е разширил подкрепата за своите държавни предприятия и местни частни фирми, за да "доминира над чуждестранните конкуренти".

Водени от сигурността, ценностите

Същевременно, въпреки че някои от действията на Америка в областта на националната сигурност могат да имат икономическо въздействие, Йелън твърди, че тези стъпки са "мотивирани единствено от загрижеността за нашата сигурност и ценности".

"Нашата цел не е да използваме тези инструменти, за да получим конкурентно икономическо предимство", добави тя.

Йелън отхвърли и схващането, че действията на САЩ в областта на националната сигурност целят да потиснат икономическата и технологичната модернизация на Китай.

Китайският президент Си Дзинпин по-рано заклейми САЩ, че водят усилия за сдържане и потискане на Китай.

Технологичните амбиции на Пекин бяха засегнати от ограничения от страна на Съединените щати и техните съюзници. Китайските власти подчертаха необходимостта от прекратяване на внос за сектори, считани за ключови за националната сигурност, като например полупроводниците.

Въпреки разногласията между двете страни, Йелън подчерта необходимостта от сътрудничество и по отношение на неотложните глобални предизвикателства.

През последните години Вашингтон и Пекин се сблъскаха по въпроси, свързани с търговията, правата на човека и други, а тази година отношенията се влошиха още повече, когато САЩ свалиха китайски балон, който според тях е бил използван за шпионаж - твърдение, което Китай категорично отрече.

Макар че двете страни се договориха да засилят комуникацията по макроикономически въпроси, както и сътрудничеството в областта на климата и дълговите проблеми, Йелън посочи, че "трябва да се направи повече".

"Призоваваме Китай да изпълни обещанието си да работи с нас по тези въпроси - не като услуга за нас, а като наш общ дълг и задължение към света", добави тя. /БГНЕС