САЩ обезпокоени от ескалацията в Нагорни Карабах

САЩ са "дълбоко загрижени" от новата ескалация на насилието в Нагорни Карабах и настояват за "незабавни стъпки" за намаляване на напрежението, заяви Държавният департамент.

Ново напрежение избухна около спорния планински регион между Азербайджан и Армения, където трима войници бяха убити, а Баку заяви, че е поел контрол над няколко стратегически височини в района.

„Съединените щати са дълбоко загрижени и следят отблизо съобщенията за интензивни боеве около Нагорни Карабах, включително за жертви и загуба на живот“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс в изявление късно в сряда. „Настояваме за незабавни стъпки за намаляване на напрежението и избягване на по-нататъшна ескалация“, добави той.

Насилието предизвика незабавна международна реакция, като Русия обвини Баку в нарушаване на крехкото прекратяване на огъня, а Европейският съюз настоя за „незабавно прекратяване на военните действия“. В изявлението си Прайс призова за „договорено, цялостно и устойчиво уреждане на всички оставащи въпроси, свързани с или произтичащи от конфликта в Нагорни Карабах“. Заклетите врагове Армения и Азербайджан водиха две войни - през 2020 г. и през 90-те години на миналия век - за населения с арменци район на Азербайджан Нагорни Карабах. Армения отстъпи части от територия, която контролираше от десетилетия, а Русия разположи около 2000 мироопазващи сили, за да наблюдават крехкото примирие, но напрежението продължава въпреки споразумението за прекратяване на огъня. /БГНЕС, АФП

Вашингтон / САЩ