САЩ обмислят изпращането на бойни машини Stryker в Украйна

САЩ обмислят изпращането на бойни бронирани машини "Stryker" в Украйна в рамките на предстоящ пакет от помощи, който да помогне на Киев да отблъсне очакваната руска пролетна офанзива, предава „Politico" според източници запознати с обсъжданията.

Новината следва съобщението на администрацията на Байдън от миналата седмица, че ще изпрати 50 бойни машини "Брадли".

Според служител на Министерството на отбраната пожелал анонимност, "Stryker" може да са част от следващия транш военна помощ. Администрацията може да обяви пакета, със или без "Stryker", в края на следващата седмица, по време на срещата на Контактната група по отбраната на Украйна в Германия.

Хората подчертаха, че не е взето окончателно решение и администрацията може да реши да изпрати "Stryker" в бъдещ пакет.

"В момента нямаме никакви изявления", заяви говорителят на Пентагона подполковник Гарън Гарн.

"Stryker" ще бъдат още едно увеличение на възможностите на бързо нарастващия арсенал на Киев и ще помогнат за задоволяване на критичната нужда от бронирана техника. Особено при нарастващите опасения за нова руска офанзива тази пролет.

Въпреки че "Stryker" не са толкова мощни или защитни като танковете, осемколесната бронирана бойна машина, създадена от General Dynamics Land Systems, може да действа в сняг, кал и пясък.

"Украинците се нуждаят от бронетранспортьори и при липса на други държави, които да ги предоставят, това е, което имаме на въоръжение", каза служителят на МО. "Не е толкова добър, колкото "Брадли" за танков бой, но е добър за защита на пехотата и за приближаване до врага."

САЩ вече са изпратили на Украйна хиляди бойни машини, включително "Humvee" и миноустоичиви автомобили, използвани за придвижване на войските по бойното поле. Но "Strykers" биха могли да предложат баланс между танк и бронетранспортьор.

Военните казват, че колесната машина се движи по-тихо от "Брадли" и отбелязват, че може да превозва повече войници - девет в сравнение с шест в стандартния "Брадли".

Превозните средства са изпращани редовно в Ирак с американски пехотни батальони, където позволяват на американските войски да се придвижват бързо по асфалтирани пътища, като същевременно предлагат по-голяма защита от "Humvee", заедно с картечница калибър 50, управлявана дистанционно от войник в превозното средство.

Украйна вече разполага с подобно превозно средство, тъй като през последните седмици в Украйна започна да пристига първата от планираните 39 канадски бронирани машини за бойна поддръжка - канадска версия на "Stryker", също построена от General Dynamics. Първоначално превозните средства бяха закупени за канадските въоръжени сили, но през юни канадският министър-председател Джъстин Трюдо обяви, че пренасочва доставката им към Украйна.

САЩ са продали 60 "Stryker" на Тайланд, а Северна Македония e купила 16.

Изпращането на мощни бронирани машини като "Брадли и Stryker" може да бъде предвестник на предоставянето на танкове.

"С европейците има странна ситуация, в която всеки път, когато някой попита, европейците казват: "Ами, знаете ли, САЩ трябва да започнат първи". А администрацията казва: "Ами, ние искаме европейците да започнат първи или искаме да го направим заедно". А украинците казват: За бога, просто ни дайте танкове", каза човек, запознат с тези дискусии. /БГНЕС