САЩ обмислят за допълнителни войски в Прибалтика и Източна Европа

Президентът на САЩ Джо Байдън обмисля възможността за разполагане на допълнителни американски войски, самолети и военноморски сили в балтийските държави и Източна Европа. Такава информация беше публикувана в The New York Times, като вестникът се позова на източници от американската администрация.

Според медията може да става дума за "няколко хиляди" военнослужещи. Решението за разполагане на допълнителни войски може да бъде взето в рамките на една седмица, уточняват източниците.

Според вестника в събота служители на Пентагона са представили на Джо Байдън няколко варианта за пребазиране на американските сили възможно най-близо до руските граници. В рамките на един от тези варианти експертите по отбрана предлагат изпращането на между 1000 и 5000 военнослужещи в източноевропейските страни с възможност за увеличаване на техния брой, ако напрежението в региона ескалира.

Първата пратка с военни доставки, включително боеприпаси, с общ тонаж над 90 тона беше доставена на Украйна в събота. По данни на американското посолство през миналата година САЩ са предоставили на страната военна помощ в размер на над 650 млн. долара, а от 2014 г. досега Киев е получил 2,7 млрд. долара такава помощ. Украинският министър на отбраната Олексий Резньов съобщи вчера за пристигането на втора пратка оръжия с тегло над 80 тона./БГНЕС