САЩ оборудва лекарите с персонални паник-бутони

Стотици здравни работници в Медицинския център Кокс в Брансън, щата Мисури, скоро ще бъдат оборудвани с лични паник бутони. Решението за това идва след година на засилено насилие от страна на пациенти срещу лекари и медицински персонал. Пандемията от коронавирус значително е увеличила броя на посегателствата, отчитат от американското здравно министерство.

Бутоните за паника ще бъдат предоставени първоначално на 400 служители, работещи в „зони с висок риск“ на болницата - включително в спешното отделение и болничните стаи.

Така ако лекарят е в бедствие, ще може да натисне паник-бутона, който е прикрепен към баджа с името му. Той ще активира лична система за проследяване, ще уведоми охранителите на болницата, и ще инициира изскачащо съобщение на служебните компютри, за да покаже местоположението на лекаря. Ако бутонът е натиснат от вътрешността на стая, тя ще бъде отключена и над нея ще свети специална лампа.

Бутоните за паника се прилагат след нарастващата година на насилие над здравните работници. Нападенията на пациентите срещу служители на медицинския център в Кокс Брансън са се утроили през последната година, според болницата. От 40 инцидента през 2019 г., за последната година те са скочили на 123 през 2020 г.

Насилието на работното място в медицински заведения е било „сериозен проблем“ още преди пандемията, според Администрацията по безопасност и здраве при работа. От 2002 до 2013 г. инцидентите със „сериозно“ насилие, които са налагали пострадалият да вземе почивни дни, за да се възстанови, са били четири пъти по-чести в здравеопазването в сравнение с други сектори.

Проучване от 2018 г. на 3539 спешни лекари от Американския колеж по спешни лекари установи, че близо половината от участниците са били нападнати по време на работа в спешното отделение. Приблизително 97% от тези нападения са извършени от пациенти. /БГНЕС