САЩ обсъждат евентуалното деблокиране на част от афганистанските активи

Администрацията на САЩ възнамерява да продължи дискусиите с технократите в Централната банка на Афганистан относно възможността за разблокиране на активи от финансовата система на САЩ. Това заяви на редовен брифинг говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от местни и чужди медии. Той коментираше съобщенията за решението на Вашингтон да не деблокира афганистански активи в размер на почти $7 милиарда.

„Сега разглеждаме механизми, които могат да бъдат въведени, за да гарантираме, че тези съхранявани активи на стойност 3,5 милиарда долара ефективно ще достигнат до народа на Афганистан по начин, който не ги отклонява към терористични групи или другаде“, поясни Прайс. "Обсъждаме това (въпроса за освобождаване на активи) с технократите в страната, хора, които са много запознати с финансовата система на Афганистан. Ще продължим тези дискусии, опитвайки се да създадем начин да гарантираме, че тези средства ще бъдат използвани както е предвидено“, увери Прайс.

Президентът на САЩ Джо Байдън през февруари реши да блокира активите на Кабул в американската финансова система и да размрази около половината от тази сума (около $3,5 милиарда) с оглед евентуално по-нататъшно прехвърляне в помощ на афганистанците.

На брифинга Прайс потвърди публикацията в The Wall Street Journal, че Вашингтон е решил да не размразява афганистанските активи на този етап. „…Не виждаме рекапитализацията на афганистанската централна банка като краткосрочен вариант“, призна той. Според него служители на правителството на САЩ се консултират с "технократи от Централната банка на Афганистан относно мерките за укрепване на макроикономическата стабилност на страната". „Ние просто нямаме увереност, че (системата) от гаранции и наблюдение на тази институция (на Афганистанската централна банка) е достатъчна за отговорното управление на тези активи“, аргументира се дипломатът. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ