САЩ очакват скорошно приемане на Швеция и Финландия в НАТО

Администрацията на Съединените щати е уверена, че официалното приемане на Швеция и Финландия в Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) скоро ще бъде завършено, заяви държавният секретар Антъни Блинкен на съвместна пресконференция след разговори с финландскя и шведскя колеги в Държавния департамент.

"Финландия и Швеция са готови да станат съюзници в НАТО. Техните военни служиха рамо до рамо с войските на САЩ и НАТО в Косово и Афганистан, Ирак и Либия", каза шефът на американската дипломация, цитиран в световните медии. Според него въоръжените сили на Финландия и Швеция „безпроблемно взаимодействат със силите на алианса“. "Уверен съм, че НАТО официално ще приеме Финландия и Швеция като членове възможно най-скоро след срещата на върха на НАТО (през юни) в Мадрид. И двете страни са предприели значителни конкретни действия, за да изпълнят ангажиментите си, включително тези, свързани със сигурността на нашия съюзник Турция“, добави Блинкен. Според него и двете страни вече на практика са интегрирани във функционирането на алианса.

Държавният секретар смята, че процесът на присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО "тече с рекордни темпове". "Никога не сме виждали процесът на приемане на нови членове да върви толкова бързо. Всичките 30 страни членки подписаха протоколите, 28 от тях го ратифицираха, а още две остават да ратифицират", допълни ръководителят на американското външнополитическо ведомство.

Той добави, че процесът на присъединяване на Стокхолм и Хелзинки към НАТО "няма да се превърне в двустранен въпрос между САЩ и Турция". „Като част от процеса, един от членовете на алианса повдигна опасения, които сега се разглеждат директно от тази страна и потенциални нови членове. В Съединените щати, не само от президента, изпълнителната власт, но също и от нашия Конгрес има значителна подкрепа Финландия и Швеция да станат членове на алианса възможно най-бързо... Обявихме това на Турция като съюзник в НАТО и публично отбелязахме готовността на Швеция и Финландия да станат членове на алианса“, каза ръководителят на Държавния департамент. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ