САЩ одобриха ракети "Javelin" за Косово

Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата на противотанкови ракети "Javelin" и свързаното с тях оборудване на Косово на приблизителна стойност 75 милиона долара, съобщи говорителят на Държавния департамент.


Става въпрос за 246 ракети "Javelin FGM-148F", както и за 24 пускови установки, които Косово е поискало, съобщи Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността.

Администрацията на президента Джо Байдън уведоми Конгреса за предложената продажба на тези оръжия на Косово като чуждестранна военна продажба.

Кабинетът на сръбския президент Александър Вучич обяви вчера, че американският посланик в Белград Кристофър Хил е казал на сръбския президент, че Вашингтон ще приеме искането на Прищина за закупуване на противотанкови ракети "Javelin".

Държавният департамент заяви, че САЩ продължават да подкрепят изцяло прозрачния преход на Силите за сигурност на Косово (ССК) в мултиетнически, оперативно съвместими с НАТО и контролирани от цивилни граждани сили за териториална отбрана.

"За тази цел Държавният департамент редовно взема решения за одобряване на чуждестранни военни продажби на Министерството на отбраната на Косово за използване в ССК".

Продажбата на ракетите на Косово подкрепя целите на външната политика и националната сигурност на САЩ, като подобрява сигурността на Косово и развива неговите отбранителни способности, съвместими с НАТО, без да променя основния военен баланс в региона или да засяга готовността за отбрана на САЩ, се казва в изявление на Държавния департамент.

Министерството на отбраната на Косово по-рано обяви пред радио "Свободна Европа", че закупуването на ракети "Javelin" е планирано като част от увеличаването на военния капацитет на Силите за сигурност на Косово.

След срещата между Вучич и Хил сръбското председателство съобщи, че Вучич е заявил, че информацията за американската продажба на противотанкови ракети на Косово е голямо разочарование, но че Сърбия, заедно със САЩ, ще работи за запазване на сръбско-американските отношения.

"За нас е от изключителна важност мирът в региона да не бъде нарушен и Сърбия да продължи да действа отговорно и да допринася за стабилността на Балканите", заяви Вучич.

Той заяви, че Сърбия е заинтересована от засилване на икономическото сътрудничество със САЩ на всички нива и че очаква увеличаване на американските инвестиции. /БГНЕС