САЩ одобриха допълнителна помощ за Украйна

Американската администрация е одобрила тайно в края на декември отпускането на допълнителни средства за Украйна в размер на 200 млн. долара, съобщи телевизия CNN. Вашингтон планира да достави на Киев стрелково оръжие и боеприпаси, медицинско оборудване, резервни части и средства за радиолокационно наблюдение, твърди телевизията, позовавайки се на източник от администрацията на Джо Байдън.

Конгресът на САЩ е бил информиран за допълнителната помощ едва в началото на януари, а няколко служители са разбрали за това по секретни канали, съобщава източникът.

Пакетът е одобрен няколко седмици преди срещата в Женева между представителите на САЩ и Русия по урегулирането на конфликта. Източникът на CNN предполага, че администрацията не е искала да привлича вниманието върху това решение преди срещата.

В края на декември Байдън подписа бюджета за отбрана на САЩ за фискалната 2022 г., който включва 300 милиона долара (около 265 милиона евро) за военна помощ за Украйна и 150 милиона долара (около 132 милиона евро) за сътрудничество в областта на сигурността за балтийските държави. /БГНЕС