САЩ одобриха първата в света ваксина за защита на медоносните пчели

Първата в света ваксина за медоносни пчели е одобрена за употреба от правителството на САЩ, което увеличава надеждите за ново оръжие срещу болестите, редовно опустошаващи колониите, на които се разчита за опрашване на храната.

Американското министерство на земеделието (USDA) издаде лиценз за ваксина, създадена от Dalan Animal Health, американска биотехнологична компания, за защита на медоносните пчели от болестта американски гнилец, съобщава „Гардиън“.

"Нашата ваксина е пробив в защитата на медоносните пчели", заяви Анет Клейзър, главен изпълнителен директор на Dalan Animal Health. "Готови сме да променим начина, по който се грижим за насекомите, оказвайки влияние върху производството на храни в световен мащаб."

Ваксината, която първоначално ще бъде на разположение на пчеларите с търговска цел, има за цел да ограничи гнилеца - сериозно заболяване, причинено от бактерията Paenibacillus larvae, което може да отслаби и убие кошерите. До момента няма лек за болестта, която в някои части на САЩ е открита в една четвърт от кошерите. Това налага пчеларите да унищожават и изгарят всички заразени семейства и да прилагат антибиотици, за да предотвратят по-нататъшното разпространение.

"Това е нещо, което пчеларите могат лесно да разпознаят, защото превръща ларвите в кафява слуз със зловонна миризма", казва Кийт Делаплан, ентомолог в Университета на Джорджия, съавтор на разработването на ваксината.

Ваксината действа, като включва част от бактериите в пчелното млечице, с което пчелите работнички хранят майката, която след това го поглъща и получава част от ваксината в яйчниците. След това развиващите се пчелни ларви получават имунитет срещу гнилец, когато се излюпят, като проучванията на Dalan показват, че това ще намали смъртността от болестта.

"В идеалния случай пчелните майки биха могли да бъдат хранени с коктейл в бонбони за майки - мека, пастообразна захар, която пчелните майки ядат по време на транспортиране", казва Делаплан. "Развъдчиците на пчелни майки биха могли да рекламират "напълно ваксинирани пчелни майки".

Американският гнилец произхожда от САЩ и оттогава се разпространява по целия свят. Пробивът може да се използва за намиране на ваксини за други заболявания, свързани с пчелите, като например европейската версия на гнилеца.

Тъй като пчелите са комерсиализирани, транспортирани и използвани в селското стопанство, те са изложени на коктейл от различни болести, които обикновено унищожават голям брой пчелни семейства и изискват сериозна намеса от страна на пчеларите, за да поддържат броя им.

САЩ са необичайно зависими от управляваните пчелни колонии, които подпомагат опрашването на хранителните продукти, като кошерите редовно се транспортират с камиони из цялата страна за размножаване на всичко - от бадеми до боровинки. Причината за това е, че много диви видове пчели намаляват застрашително поради загуба на местообитания, използване на пестициди и климатичната криза, което подхранва опасенията за глобална криза в броя на насекомите, застрашаваща екосистемите и сигурността на храните и здравето на хората. /БГНЕС