САЩ ограничават ваксинациите с препарата на J&J

САЩ оповестиха, че не препоръчват ваксиниране с препарата на J&J. Вече само възрастни, които "имат лични опасения" относно ваксините mRNA, проблеми с достъпа до тях или медицински причини за отказ от тях, могат да си поставят ваксината на Johnson & Johnson, която е свързана с редки, но сериозни случаи на кръвосъсирване.

Ваксината, която е еднократна защитава от вируса в по-малка степен, от тези, разработени от Pfizer и Moderna. Центровете за контрол и превенция на заболяванията /FDA/ посъветваха обществеността да избягва употребата й.

До 18 март в САЩ са докладвани 60 случая на тромбоза със синдром на тромбоцитопения (ТТС), при който се получават редки и потенциално животозастрашаващи кръвни съсиреци при ниски нива на тромбоцитите в кръвта, като са регистрирани 9 смъртни случая.

Симптомите започват приблизително една до две седмици след приложението на лекарството на J&J, а състоянието - което може да доведе до последствия през целия живот, дори когато не е фатално - се среща по-често при жени в предменопауза.

Притесненията относно ваксината вече са ограничили нейното използване: В Съединените щати са били приложени само 18,7 милиона дози, или около 3,2 процента от общо 577 милиона./БГНЕС, А