САЩ отхвърлят посредничеството на Китай за конфликта в Украйна

Американската администрация заяви днес, че не смята Китай за способен да бъде безпристрастен посредник между Москва и Киев във връзка с войната в Украйна.

Това беше най-пряката досега критика на САЩ към стремежа на Китай да бъде посредник в усилията за прекратяване на войната.

"Не мисля, че може разумно да се гледа на Китай като на безпристрастен /медиатор/ по какъвто и да е начин", заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

Той отбеляза, че Китай се въздържа да критикува руската инвазия в Украйна и продължава да купува руски петрол, дори когато Западът налага санкции на енергийната индустрия на Москва, за да лиши Кремъл от пари, с които да плаща за войната.

Китай, допълва Кърби, също така "продължава да повтаря руската пропаганда", че САЩ и други западни държави са виновни за войната, тъй като през годините са оказвали толкова силна подкрепа на прозападна Украйна, че Русия се е почувствала застрашена и оправдана да нахлуе.

В рамките на срещата на върха, богата на помпозност на червения килим, китайският президент Си Дзинпин беше на посещение в Русия и се срещна с президента Владимир Путин, като войната в Украйна заемаше важно място в дневния им ред.

След разговорите днес те приветстваха това, което нарекоха "нова ера" в руско-китайските отношения.

Кърби заяви, че двамата са свързани не толкова със съюз, а по-скоро с "брак по сметка, защото според мен това е така".

Китай представи документ с позиция от 12 точки относно войната, който включва призив за диалог и зачитане на териториалния суверенитет на всички страни.

Путин заяви, че е отворен за преговори по Украйна и похвали позиционния документ на Пекин.

Кърби заяви, че Русия и Китай "искат да променят правилата на тази игра", имайки предвид международния правов ред.

Все пак Съединените щати искат да поддържат канали за комуникация с Китай, каза той.

Кърби добави, че не му е известно Китай да е предоставял военна помощ на Русия. Съединените щати заявиха, че Китай обмисля тази голяма стъпка, но Китай отрича тези твърдения./БГНЕС