САЩ отхвърлят признаването на палестинската държава в ООН

САЩ се противопоставиха в сряда на палестинския натиск за пълноправно членство в ООН, като Вашингтон заяви, че подкрепя държавността, но след преговори с Израел.


„Ние подкрепяме създаването на независима палестинска държава“, каза пред репортери говорителят на Държавния департамент Матю Милър. „Това е нещо, което трябва да се направи чрез преки преговори между страните, нещо, което преследваме в момента, а не в ООН“, каза той, без изрично да каже, че САЩ ще наложат вето на палестинската кандидатура, ако въпросът стигне до Съвета за сигурност на ООН. Милър каза, че държавният секретар Антъни Блинкен е бил активно ангажиран с установяването на „гаранции за сигурност“ за Израел като част от основата за палестинска държава. Администрацията на президента Джо Байдън все повече изтъква подкрепата си за палестинска държава с реформирана палестинска власт, управляваща както Западния бряг, така и Газа. Тя също търси начин да прекрати продължаващата война, в която нейният съюзник Израел се стреми да елиминира Хамас от ивицата Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху от десетилетия се съпротивлява на създаването на палестинска държава и ръководи крайнодясно правителство с членове, враждебно настроени към Палестинската администрация, която има ограничена автономия в части от Западния бряг.

Съгласно дългогодишното законодателство на американския Конгрес, администрацията на Белия дом е длъжна да спре финансирането на агенции на ООН, които предоставят пълноправно членство на палестинска държава. Законът е прилаган избирателно. Съединените щати прекратиха финансирането през 2011 г. и по-късно се оттеглиха от агенцията на ООН за култура и наука ЮНЕСКО, но администрацията на президента Джо Байдън се върна, като каза, че е по-добре да присъства.

Палестинската власт е изпратила писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш с искане Съветът за сигурност да преразгледа отдавнашната молба за държавност през април. Всяко искане за членство в ООН трябва първо да бъде препоръчано от Съвета за сигурност, където основният поддръжник на Израел САЩ има право на вето с още четири други държави. След това искането за членство трябва да бъде одобрено от две трети в Общото събрание на ООН. Палестинският президент Махмуд Абас стартира заявлението за държавност през 2011 г. То не беше разгледано от Съвета за сигурност, но Общото събрание на следващата година даде статут на наблюдател на „Държавата Палестина“. /БГНЕС