САЩ отложиха одобрението на ваксината на „АстраЗенека”

Учените проучват няколко възможности, които биха могли да обяснят най-малко 18 докладвани случая по света за изключително редки кръвни съсиреци в мозъка, възникнали при хора в дните след получаване на първата игла от „АстраЗенека”.

Европейските изследователи изтъкнаха една теория, според която ваксината предизвиква необичайно антитяло в някои редки случаи. Други изследвания проучват дали случаите са свързани с приема на противозачатъчни хапчета.

Но много учени казват, че няма категорични доказателства и не е ясно дали или защо ваксината на "АстраЗенека" би причинила проблем, който не се предизвиква от други ваксини, атакуващи същата част на коронавируса.

Повечето от редките кръвни тромбози са наблюдавани при млади жени и са регистрирани в Европа. В Индия са регистрирани само два случая.

Европейската агенция по лекарствата заяви, че предварителният преглед предполага, че ваксината не е свързана с увеличаване на общия риск от образуване на тромбози, но не изключи категорично да има връзка между редките случаи на образуване на кръвни съсиреци в съдовете, отвеждащи кръвта до мозъка, известни като мозъчна венозна синусова тромбоза (CVST).

Изследователи от Германия и Норвегия, където са съобщени някои от случаите, тази седмица предположиха, че ваксината може да предизвика имунен отговор, при който тялото произвежда антитела, които могат да доведат до образуване на кръвни съсиреци.

Професор Паал Андре Холм от норвежката университетска болница в Осло, която лекува трима здравни работници с тежки тромбози, след като са получили ваксината „АстраЗенека”, каза на пресконференция в четвъртък, че "направихме открития", които биха могли да "обяснят клиничното състояние на нашите пациенти".

Холм предупреди, че това са предварителни заключение. "Това е само началото на серията от изследвания, които се правят", каза той.

Екип от германски изследователи от университетската клиника в Грайфсвалд заявиха, че са стигнали до подобно заключение. Ако се докаже, че то е правилно, може да има начин за лечение на състоянието, казаха учените.

Изследователите от ЕМА в четвъртък заявиха, че предприемат няколко допълнителни разследвания, за да установят дали редките кръвни съсиреци може да са свързани с ваксината или се появят случайно Те отбелязаха, че много от фаталните събития се случват при по-млади жени.

CVST, макар и рядко, е свързан с употребата на орални контрацептиви. „Това е едно от нещата, които ще разследваме допълнително в близко бъдеще“, каза Сабин Щраус, председател на комитета по безопасност на EMA.

EMA също възнамерява да проучи дали тези, които са развили състоянието, са били заразени преди това или по време на ваксината с COVID-19, което може да причини образуване на кръвни съсиреци.

Няколко американски експерти по ваксини остават скептични по отношение на хипотезата за антителата и казват, че високата степен на публичност на проблемите около ваксината на „АстраЗенека” може да стимулира повече клиницисти да съобщават за анормални състояния при ваксинираните, което би създало впечатление, че тези състояния са пряко свързани с ваксината.

Ваксината на „АстраЗенека” е получила разрешение за спешна употреба в 70 страни, но все още не е одобрена в САЩ.

Американските експерти проучват защо тромбозите са възникнали само при ваксинирани с „АстраЗенека”, но не и с ваксините на PfizerBioNTech SE, Moderna Inc, Johnson & Johnson и руската ваксина Sputnik V - всички те целят произвеждането на антитела, насочени към в „шиповидната“ част на коронавируса, която той използва за атака на клетките.

Подобно на J&J и ваксината Sputnik V, „AстраЗенека” използва невъзпроизвеждащ се вирус на настинка, известен като „аденовирус”, за да достави протеини в клетките и да предизвика имунен отговор.

„Ще изчакаме немските и норвежки колеги да изпратят рецензирана публикация и научната общност ще излезе със становище“, каза д-р Питър Хотес, изследовател на ваксини в Медицинския колеж Бейлор в Хюстън. "Няма причина ваксината на "АстраЗенека" да предизвиква нещо различно от другите ваксини, в това число и ваксините срещу COVID-19, базирани на аденовирус”, заяви Хотес. /БГНЕС