САЩ: Отричането на геноцида в Сребреница е осъдително

Посолството на САЩ в Босна и Херцеговина (БиХ) оцени като осъдително и безотговорно отричането на геноцида в Сребреница от страна на президента на Република Сръбска (РС) Милорад Додик, съобщи „Сараево таймс“.


„Отричането на геноцида е обида за жертвите от всички националности и причинява допълнителна болка на семействата на жертвите. Отричането на геноцида разрушава социалната тъкан на БиХ, представлява заплаха за нейната стабилност и е незаконно според законите на БиХ“, подчерта посолството.

"Геноцидът беше извършен в Сребреница през 1995 г. Това е потвърдено многократно от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия и от Международния съд. Нищо, което Додик казва или прави, не може да промени фактите, дори организирането на еднодневни събития, посветени на отричането на геноцида и разпространяването на дезинформация относно резолюцията, която в момента се разглежда от Общото събрание на ООН", заявиха от посолството.

Тази резолюция е инициатива за признаване и отбелязване на геноцида в Сребреница с цел да се отдаде почит на жертвите. Противно на твърденията на Додик, тя не е насочена срещу нито един член на ООН, нито приписва отговорност на някоя държава. Честото отричане на геноцида в Сребреница прави този вид международно отбелязване на събитията от 1995 г. още по-важно.

"Заплахите на Додик да инициира отделянето на РС от БиХ и подкрепата му за противоконституционното изборно законодателство на РС са още едно доказателство за незачитането на Дейтънското мирно споразумение и намерението му да подкопае държавните структури на БиХ. Създаването на паралелна избирателна система би представлявало противоконституционно и противодействащо на Дейтънското мирно споразумение действие и би лишило избирателите в РС от основно демократично право, гарантирано от Конституцията на БиХ. Подкрепяме териториалната цялост, суверенитета и мултиетническия характер на БиХ и отхвърляме всеки опит за отделяне", добавиха от посолството./БГНЕС