САЩ планират военна помощ за Украйна в размер на 425 млн. долара

Администрацията на Байдън планира да обяви на 4 ноември пакет от военна помощ за Украйна на стойност 425 млн. долара, включващ ракети и боеприпаси за борба с безпилотни самолети, съобщиха двама вископоставени служители на Белия дом, цитирани от АФП.

Не се очаква пакетът да включва допълнителни ракети ATACMS. Високопоставени републиканци от Конгреса призоваха президента Джо Байдън да изпрати ракети с по-дълъг обсег на действие на Украйна, въпреки отпора на някои консервативни законодатели срещу повече помощ.

Планираният пакет от помощи за Украйна включва боеприпаси с лазерно насочване за сваляне на руски безпилотни самолети на стойност около 300 млн. долара. Средствата за тези боеприпаси идват от програмата "Инициатива за подпомагане на сигурността в Украйна" (USAI), която позволява на администрацията на Байдън да купува оръжия от промишлеността, а не да ги изтегля от американските оръжейни запаси.

Останалата част от обещаните оръжия на стойност 125 млн. долара включва допълнителни боеприпаси за противовъздушната отбрана National Advanced Surface-to-Air Missile Systems (NASAMS), боеприпаси за High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS), 105- и 155-милиметрова артилерия, противотанкови оръжия TOW, противопехотни мини Claymore, леко стрелково оръжие и дузина камиони, според служителите, които са говорили пред медиите при условие за анонимност.

Тези оръжейни доставки са възможни благодарение на използването на президентските правомощия за намаляване на обема на операциите, които упълномощават Байдън да прехвърля изделия и услуги от запасите на САЩ без одобрението на Конгреса при извънредни ситуации.

Администрацията на Байдън все още разполага с около 5 млрд. долара от предоставените от Конгреса президентски правомощия за изтегляне на средства, след като през юни Пентагонът установи, че е надценил стойността на оръжията, доставени на Украйна, поради счетоводна грешка от 6,2 млрд. долара.

Пакетът все още е в процес на финализиране и може да се промени, заявиха служителите от Белия дом./БГНЕС