САЩ плащат 1 млрд. долара за производство на артилерийски снаряди

В петък американската армия обяви сключването на договор на стойност близо 1 млрд. долара за увеличаване на производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди, които се използват в големи количества от Украйна.

General Dynamics Ordnance & Tactical Systems и American Ordnance LLC ще се конкурират за индивидуални поръчки на снарядите по договора на стойност 993,7 млн. долара, се казва в изявление на армията.

Целта е да се произвеждат между 12 000 и 20 000 допълнителни снаряда на месец, допълва тя.

Съобщението идва, след като армията възложи поръчки за същите снаряди на две други компании на стойност 522 млн. долара в рамките на сделка, финансирана от Инициативата на Пентагона за подпомагане на сигурността в Украйна.

Украйна и Русия изстрелват огромни количества артилерийски боеприпаси една срещу друга от началото на руската инвазия преди почти година.

През ноември официален представител на САЩ заяви, че руските сили изстрелват около 20 000 артилерийски снаряда дневно.

Темпото на Украйна е между 4000 и 7000 снаряда на ден - по-бързо, отколкото съюзническите западни производители могат да произведат, за да поддържат темпото.

Оттогава насам темповете са спаднали, тъй като настъпи зимата и двете страни са изправени пред недостиг и пестят боеприпаси./БГНЕС